Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Een herniotomie is een operatie aan de tussenwervelschijven.
Tussen de wervels van de rug zitten schijven van soepel kraakbeen. Dit zijn de tussenwervelschijven. Bij een hernia komt een deel van de tussenwervelschijf naar buiten. Dit heet uitpuilen. De uitpuiling kan op zenuwen gaan drukken. De arts verwijdert dit deel van de tussenwervelschijf tijdens een operatie. De zenuw krijgt dan meer ruimte. U heeft dan minder klachten.
Na de operatie heeft u een litteken van ongeveer 4 centimeter. De grootte van het litteken heeft te maken met het aantal uitstekende tussenwervelschijven en de dikte van de onderhuidse vetlaag.
Voor de operatie moet u stoppen met het gebruik van bloedverdunnende pijnstillers. |
Rookt u? Voor uw herstel is het beter om te stoppen met roken rond de operatie. Als u niet rookt heeft u minder kans op complicaties zoals een ontsteking. Stop als het kan 4 weken voor uw operatie met roken. Rook niet tot minstens 4 weken na de operatie. Kijk voor meer informatie op de webpagina: Roken en een operatie. |
Na de operatie mag u na 1 uur uit bed onder begeleiding van een verpleegkundige.
Om uit bed te gaan, draait u zich het eerst op uw zij en plaats dan uw benen over de rand van het bed. Ga eerst zitten en plaats uw handen naast de bovenbenen voor steun, en sta dan voorzichtig op.
Bij zitten, opstaan en lopen krijgt u soms een duizelig of misselijk gevoel. Dit gaat meestal vanzelf over.
Klachten na de operatie kunnen zijn:
Na een operatie aan het wervelkanaal kunnen er klachten ontstaan zoals:
Opleiden zorgverleners in OLVGOLVG biedt kansen aan de zorgverleners van de toekomst. Nieuwe zorgverleners zijn hard nodig. Uitstel van uw operatie of behandelingHeel soms gebeurt het dat uw operatie of uw behandeling niet kan doorgaan. |
Bij pijn kunt u paracetamol gebruiken. Gebruik maximaal 4 keer per dag 2 tabletten paracetamol van 500 mg. Doe dit maximaal 7 dagen.
U zult merken dat het bewegen steeds beter gaat. Ook de kracht en coördinatie van de spieren nemen toe. Het is belangrijk om niet te forceren.
Na 3 weken mag u weer beginnen met fietsen en autorijden.
Over het algemeen kunt u uw dagelijkse activiteiten en uw werkzaamheden spoedig oppakken. Neem voor hervatting van uw werk contact op met de bedrijfsarts.
Uw fysiotherapeut kan hierbij eventueel adviseren.
Meestal zijn de klachten minder of helemaal weg na de operatie. Het herstel van de zenuw kan 6 tot 8 weken duren. De spinaalverpleegkundige bespreekt met u wanneer u weer kunt gaan werken of sporten.
Vaak heeft u wat pijn op plaatsen waar u dit niet gewend bent. Dit is normaal. De zenuw kan zwellen als gevolg van irritatie tijdens de operatie. Dit kan pijn, een doof gevoel of tintelingen veroorzaken. Dit zal langzaam beter gaan.
U krijgt een telefonische afspraak voor over 6 tot 9 weken met de neurochirurg.
Iedere operatie heeft risico’s. Bel meteen de polikliniek Neurochirurgie als u 1 of meer van deze klachten heeft:
Bij twijfel kunt u ook eerst met uw huisarts of de huisartsenpost bellen. Vertel de huisarts altijd over uw operatie en de operatiedatum.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Neurochirurgie, locatie West, route 5
020 510 88 85 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Opnameplanner Neurochirurgie, locatie West
020 510 84 96 (ma t/m do van 09.00 tot 10.00 uur en van 12.30 tot 15.30 uur)