home

Otosclerose : gehoorverlies door extra bot in het oor

Otosclerose is een ziekte van de oren. Bij otosclerose groeit er extra bot in de binnenkant van het oor. Dit kan in 1 oor of in beide oren. U gaat dan langzaam slechter horen. Er zijn verschillende vormen van otosclerose. De mogelijke behandeling hangt af van welke vorm van otosclerose u heeft. Een hoortoestel of een operatie kan helpen.

Over otosclerose

Als u otosclerose heeft, gaat u langzaam slechter horen. Dit komt omdat er extra bot groeit in het oor. Dit is aan de buitenkant niet te zien.
U kunt otosclerose in 1 oor hebben of in allebei de oren. U kunt veel last hebben van gehoorverlies in uw dagelijks leven. 

Oorzaak

  • Soms hebben meer mensen in de familie otosclerose. Dan kan de ziekte erfelijk zijn.
  • Het is niet duidelijk waarom otosclerose begint. U kunt hier niks tegen doen. 

Vormen van otosclerose

Er zijn 3 vormen van otosclerose: 

  1. Otosclerose van de stijgbeugel
    De stijgbeugel is een klein botje in het oor. Het botje geeft trillingen door waardoor u geluid kunt horen. Bij otosclerose van de stijgbeugel groeit er extra bot rondom dit botje. De stijgbeugel kan hierdoor niet goed trillingen doorgeven. U kunt dan minder goed horen. Dit heet luchtgeleidings-gehoorverlies.
  2. Otosclerose van het slakkenhuis
    Het slakkenhuis zet trillingen om in elektrische signalen. De elektrische signalen gaan via de gehoorzenuw naar uw hersenen. Bij otosclerose van het slakkenhuis groeit er bot in het slakkenhuis. Het slakkenhuis werkt hierdoor minder goed. U kunt dan minder goed horen. Dit heet botgeleidings-gehoorverlies.
  3. Otosclerose van de stijgbeugel en het slakkenhuis
    Soms ontstaat otosclerose in de stijgbeugel en het slakkenhuis. U kunt dan minder goed horen. U heeft dan lucht- en botgeleidingsgehoorverlies of gemengd gehoorverlies.

Onderzoek bij otosclerose

U krijgt altijd een audiogram. Dat is een hoortest om te bepalen welk type gehoorverlies u heeft. Bijvoorbeeld lucht- en botgeleiding gehoorverlies of gemengd gehoorverlies. Soms is een CT-scan nodig om de van otosclerose te bevestigen.

Behandeling bij otosclerose

De behandeling ligt aan de soort otosclerose. Uw arts bespreekt met u wat de mogelijkheden zijn zoals: 

  • Afwachten
    Als de stijgbeugel nog genoeg kan trillen, heeft een operatie geen zin. 
  • Hoortoestel
    Een hoortoestel kan helpen als er veel klachten zijn van gehoorverlies. Dit kan bij alle vormen van otosclerose. Vanaf een bepaalde ernst van het gehoorverlies zal uw zorgverzekering een (deel) van de kosten vergoeden. 
  • Operatie 
    Bij otosclerose van de stijgbeugel kunt u soms een operatie krijgen. De arts gebruikt een gehoorbeenprothese (kunstgehoorbeentje) die de trillingen weer kan doorgeven. 
    Als u otosclerose van de stijgbeugel en het slakkenhuis heeft, kan alleen een deel van het gehoorverlies verholpen worden met een operatie. Het botgeledingsgehoorverlies wordt niet beter door de operatie. Soms heeft u alsnog een hoortoestel nodig.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de afdeling via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO), locatie Oost, P4
020 599 30 40  (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
kno@olvg.nl

Polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO), locatie West, route 12
020 510 88 94 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
kno@olvg.nl

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde van OLVG. Laatst gewijzigd: