home

PEG sonde : u kunt hiervoor terecht bij Maag-, Darm- en Leverziekten

Een PEG sonde (Percutane Endoscopische Gastrostomie), ook wel voedingskatheter genoemd, wordt ingebracht als u langer dan 4 tot 6 weken met sondevoeding moet worden gevoed. Dit kan komen door vernauwingen in de mond, keelholte of slokdarm waardoor het eten en drinken niet goed lukt. Of omdat u zich steeds verslikt, waardoor een longontsteking kan ontstaan. Een PEG sonde kan ook gebruikt worden om darmsappen te laten aflopen als de maag en dunne darm niet goed werken. Het plaatsen van de stent wordt verricht door een Maag-, Darm- en Leverarts (MDL-arts).

Verloop

text-basics

Voorbereiding

Let op! Het onderzoek kan alleen doorgaan als u de voorbereidingen volgt. De instructies over de voorbereidingen staan in de informatiefolders die u ontvangt.

De behandeling

Het inbrengen van de PEG sonde wordt uitgevoerd met behulp van een endoscoop, een videocamera die in een lange dunne, buigzame en bestuurbare slang is ingebouwd.

De endoscoop wordt via de mond ingebracht. Met de endoscoop wordt de plaats van de PEG sonde bepaald. Hierna wordt een kleine opening gemaakt in de buikwand en kan de sonde worden ingebracht

Na de behandeling

Na afloop brengen we u naar de uitslaapkamer. U kunt hier rustig herstellen van de behandeling. Meestal kunt u na een uur weer naar huis.

Tips

Neem mee

Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Krijgt u sedatie?

Kom dan 30 minuten eerder voor de voorbereiding.

Voorbereiding

Volgt u de instructies van de informatiefolder.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten. 

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten van OLVG. Laatst gewijzigd: