Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
PICC is de afkorting voor Perifeer Ingebrachte Centrale Catheter. Een PICC-lijn is een dun slangetje van 60 centimeter lang. De PICC-lijn zit in een ader aan de binnenkant van uw bovenarm. Het uiteinde van de PICC-lijn komt rond uw borst in een grote holle ader. Via de PICC-lijn kunnen medicijnen of andere vloeistoffen in uw bloedbaan worden gebracht. U overlegt met uw arts of u een PICC-lijn kunt krijgen.
Meestal krijgt u medicijnen of andere vloeistoffen in uw bloedbaan via een infuus. U kunt een PICC-lijn krijgen als u voor een lange tijd medicijnen of andere vloeistoffen in uw bloedbaan moet krijgen, bijvoorbeeld bij chemotherapie. De PICC-lijn blijft zitten tot uw behandeling is afgelopen. U hoeft dan niet elke keer opnieuw geprikt te worden om een infuus te krijgen.
Een PICC-lijn is een dun slangetje van 60 centimeter. Dit slangetje zit voor een deel in uw lichaam, en voor een klein deel buiten uw lichaam. Op de plek waar het slangetje in uw lichaam gaat heet de insteekopening. Op de insteekopening krijgt u een pleister. Deze pleister zorgt ervoor dat de insteekopening schoon blijft.
Het deel van het slangetje dat buiten uw lichaam zit, heeft 1 of meerdere uiteindes. Hoeveel uiteindes u krijgt, hangt af van uw behandeling.
Een afsluitdopje sluit een uiteinde af. Op een uiteinde kan een verpleegkundige een infuus aansluiten.
Op sommige uiteindes zit een klemmetje. Met het klemmetje gaat een uiteinde open of dicht.
U krijgt een PICC-lijn op de polikliniek Radiologie. Het inbrengen van de PICC-lijn duurt ongeveer 30 minuten.
U kunt de PICC-lijn in allebei uw armen krijgen. Het is het fijnste als de PICC-lijn in uw rechterarm komt, omdat dit de kortste weg is naar de holle ader in uw borstkas. De radioloog bespreekt met u in welke arm de PICC-lijn komt.
Als u zich goed voelt, mag u na uw behandeling of onderzoek meteen naar huis. U kunt zelf autorijden, fietsen of reizen met het openbaar vervoer.
U krijgt een identificatiekaart van de PICC-lijn mee naar huis.
Als uw hele behandeling klaar is, verwijdert de radioloog of arts de PICC-lijn. Het verwijderen van de PICC-lijn gebeurt zonder verdoving.
Als u een infectie krijgt, of als de PICC-lijn verstopt raakt, verwijder de radioloog de PICC-lijn al eerder.
Iedere ingreep heeft risico’s. Bij deze ingreep bestaat een kleine kans op een ontsteking of een lekkage van de PICC-lijn.
Bel meteen de afdeling Oncologie als u 1 of meer van deze klachten heeft:
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Medische Oncologie en Hematologie, locatie Oost, P2
020 510 88 78 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Polikliniek Medische Oncologie en Hematologie, locatie West, route 14
020 510 88 78 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)