Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Pijn is vervelend, maar soms ook heel nuttig.
Pijn kan betekenen dat iets in het lichaam beschadigd wordt. Zoals bij een wond, ontsteking, ziekte of gebroken been.
Pijn zorgt ervoor dat we iets doen om het niet erger te laten worden en om het lichaam te laten genezen. Bijvoorbeeld een hand wegtrekken van een hete pan. Of niet op een gebroken been lopen.
Pijn kan ontstaan als er iets in het lichaam beschadigd is. Bijvoorbeeld door een stoot, klap, val of brandwond. Denk aan een verzwikte enkel of een gebroken been.
Pijn kan ook komen door een ontsteking. Bijvoorbeeld van de keel, een oor of de blaas.
Pijn heeft dus vaak een duidelijke oorzaak: iets in het lichaam van je kind is beschadigd of werkt niet zoals het hoort. De zenuwen in het beschadigde lichaamsdeel geven een seintje naar de hersenen en je kind voelt pijn.
Soms heeft pijn geen duidelijke oorzaak. We weten bijvoorbeeld vaak niet goed waardoor hoofdpijn of buikpijn bij kinderen komt. Kinderen zeggen soms dat ze pijn in hun buik hebben, terwijl de oorzaak van de pijn misschien ergens anders zit.
Ook kunnen kinderen buikpijn hebben bij spanning.
Wat je kind denkt, voelt en doet heeft invloed op de pijn. Ook hoe andere mensen reageren, heeft invloed op de pijn van je kind.
Als andere mensen bezorgd of bang zijn, wordt je kind ook onrustig en angstig. Als je zelf rustig blijft, wordt je kind daar ook rustig van. Aandacht en vertrouwen zorgen voor een veilig gevoel. En als je kind zich veilig voelt, heeft het minder pijn.
Kies niet meteen voor pijnstillers. Pijnstillers kunnen de oorzaak van de pijn verbergen.
Kijk eerst wat de oorzaak van de pijn zou kunnen zijn. Soms is er een duidelijke oorzaak die dringend behandeld moet worden. Zoals een wond, een botbreuk, een bloeding. Of een ontsteking die er ineens is.
Pijn heeft niet altijd een duidelijke oorzaak. Probeer er dan samen met je kind achter te komen waar de pijn door komt.
Vraag aan je kind of het zich ergens zorgen over maakt. Je ziet vaak aan het gedrag van je kind hoe het zich voelt. Soms hebben kinderen pijn doordat ze gespannen of bang zijn. Of is het een manier om aandacht te vragen. Kijk hoe je je kind hierin kunt helpen.
De adviezen hieronder helpen je kind om zich veilig en beschermd te voelen. Dit kan helpen om beter met de pijn om te gaan:
Heeft je kind veel pijn? Kan het door de pijn minder vrij bewegen en spelen? Of minder goed slapen? Dan kun je tijdelijk een pijnstiller geven. Dit kan vanaf dat je kind 3 maanden oud is.
Let op dat je de juiste hoeveelheid medicijn geeft. Dat is de hoeveelheid medicijn in milligram die je kind mag gebruiken. Het staat op de verpakking en in de bijsluiter. Milligram is dan vaak geschreven als 'mg'.
Pijnstillers werken meestal binnen een half tot 2 uur. Helpt de pijnstiller niet genoeg? Controleer dan of je kind de juiste hoeveelheid heeft gebruikt.
Begin met paracetamol. Deze pijnstiller helpt goed en heeft de minste bijwerkingen.
Helpt paracetamol in de juiste hoeveelheid niet genoeg tegen de pijn? Bespreek het dan met je huisarts. Die kan onderzoek doen naar de oorzaak van de pijn. Soms geeft de huisarts het advies om meer paracetamol te geven. Of om ibuprofen te proberen.
Paracetamol en ibuprofen zijn de enige pijnstillers die je aan je kind mag geven. Andere pijnstillers hebben veel bijwerkingen. Een kind mag die alleen gebruiken als een arts ze heeft voorgeschreven.
Let op: Geef kinderen geen paracetamol en ibuprofen tegelijk. Geef je kind dus steeds maar 1 soort pijnstiller.
Paracetamol en ibuprofen kun je zonder recept kopen.
De juiste hoeveelheid paracetamol hangt af van het gewicht en de leeftijd van je kind.
Voor paracetamol als drank of pillen gelden andere hoeveelheden dan voor de zetpillen.
In de bijsluiter staat:
Komt de pijn na een paar uur terug? Geef de pijnstiller dan op vaste tijden verspreid over de dag. Dan komt de pijn niet steeds terug. Op de verpakking staat hoe vaak dat mag.
Tips om een zetpil in de anus te doenAls paracetamol niet genoeg helpt, dan kan je kind in plaats daarvan ibuprofen proberen. Bespreek dit wel eerst met je huisarts.
Let op:
Gebruik nooit meer ibuprofen dan in de bijsluiter staat dat je mag geven. Als je meer geeft is de kans op bijwerkingen veel groter.
Gebruik het ook zo kort mogelijk.
Gebruik bij kinderen maar 1 pijnstiller tegelijk. Geef ibuprofen dus niet samen met paracetamol.
Spoed: Bel direct de huisarts of de huisartsenpost als je dit herkent:
Bel de huisarts voor advies bij 1 of meer van deze dingen:
We hebben deze informatie gemaakt met de richtlijn voor huisartsen over pijn.
Er zijn verschillende soorten pijnstillers die uw kind kan krijgen. De arts bespreekt met u hoeveel van elke pijnstiller uw kind neemt en welke pijnstillers uw kind nodig heeft. Nummer 1 is de zwakste pijnstiller. Nummer 4 is de sterkste pijnstiller.
Probeer uw kind zo snel mogelijk te laten stoppen met pijnstillers. Let er wel op dat de pijn niet terugkomt.
Om te weten hoe snel uw kind moet stoppen, geeft uw kind de pijn elke dag een cijfer tussen 0 en 10. 0 is helemaal geen pijn en 10 is de ergste pijn die uw kind kan bedenken.
Probeer uw kind af te leiden als uw kind pijn heeft. U kunt uw kind voorstellen te gaan bewegen of leuke dingen te gaan doen, zoals:
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Kindergeneeskunde, locatie Oost, P4
020 599 30 38 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
kinderpoli@olvg.nl
Polikliniek Kindergeneeskunde, locatie West, route 32
020 510 88 90 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
kinderpoli@olvg.nl
Een deel van de informatie op deze pagina komt van Thuisarts.nl. Thuisarts.nl wordt gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap. De Federatie Medisch Specialisten, Patiëntenfederatie Nederland en Akwa GGZ werken mee aan Thuisarts.nl.