Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
De prostaat is een klier in de onderbuik. Deze ligt onder de blaas. De prostaat zorgt voor het vocht bij de zaadcellen, die dankzij dat vocht levend blijven. De prostaat is vooral van belang voor de vruchtbaarheid.
Een vergrote prostaat zorgt vaak voor problemen bij het plassen. De klachten kunnen zijn:
De behandeling bestaat uit het dichtmaken van de bloedvaten die naar de prostaat gaan. Dit heet embolisatie. Na embolisatie zal de prostaat langzaam kleiner worden. U merkt dan dat het plassen beter gaat. Het duurt meestal een paar weken voordat het plassen beter gaat. Soms duurt het een paar maanden.
Voor de behandeling is onderzoek nodig zoals:
Embolisatie
Via röntgenonderzoek brengt de arts het bloedvat in beeld. Dit gebeurt met een prik in de lies waar de slagader loopt. U krijgt een plaatselijke verdoving. Er is geen narcose nodig.
Om het bloedvat in beeld te brengen krijgt u tijdens de behandeling een kleine hoeveelheid jodiumhoudend contrastmiddel ingespoten.
De behandeling duurt meestal 1-2 uur.
Gebruikt u bloedverdunners of andere medicijnen? Of bent u allergisch voor bepaalde medicijnen of jodium? Geef dit dan aan via MijnOLVG. Doe dit zo snel mogelijk.
Als u MijnOLVG niet gebruikt, overleg dan met uw arts.
Stop nooit zomaar met het innemen van uw medicijnen. Bespreek dit altijd met uw arts.
De behandeling duurt 1 tot 2 uur.
· De arts verwijdert de blaaskatheter, tenzij u al een blaaskatheter thuis had. De laborant of radioloog drukt de wond 5 tot 10 minuten af. Dit is nodig om de wond goed te sluiten.
· Na behandeling moet u maximaal 4 uur blijven liggen ter controle.
Opleiden zorgverleners in OLVGOLVG biedt kansen aan de zorgverleners van de toekomst. Nieuwe zorgverleners zijn hard nodig. Uitstel van uw operatie of behandelingHeel soms gebeurt het dat uw operatie of uw behandeling niet kan doorgaan. |
Als u zich goed voelt, mag u weer naar huis. Dit is meestal dezelfde dag. U mag nog niet zelf autorijden, fietsen of reizen met het openbaar vervoer. Vraag of iemand u naar huis brengt.
Iedere behandeling heeft risico’s. Bel de afdeling Urologie of SEH als u 1 of meer van deze klachten heeft:
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Afdeling Radiologie, locatie Oost, C1
020 599 33 25 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
radiologieoosterpark@olvg.nl
Afdeling Radiologie, locatie West, route 15
020 510 88 98 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
radiologie.afdeling@olvg.nl
Polikliniek Urologie, locatie Oost, P3
020 510 86 94 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
urologie@olvg.nl
Polikliniek Urologie, locatie West, route 16
020 510 86 94 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
urologie@olvg.nl
Als de polikliniek niet bereikbaar is, belt u met klachten die echt niet kunnen wachten naar de Spoedeisende Hulp via het algemene telefoonnummer van OLVG.
OLVG, locatie Oost
020 599 91 11
OLVG, locatie West
020 510 89 11
Is de situatie levensbedreigend, bel dan 112.