Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Veel mensen krijgen na een hartprobleem psychische klachten. Minimaal 7 van de 10 mensen hebben last van angst of somberheid. Een deel van de mensen blijft hier last van houden.
Patiëntenvereniging Harteraad heeft een beeld gemaakt over psychische klachten na een hartprobleem.
U kunt op het plaatje hieronder klikken om het groter te maken.
Veel mensen hebben na een hartprobleem last van angst of onzekerheid.
U kunt door een hartprobleem minder vertrouwen hebben in uw lichaam. U gaat dan bewust of onbewust meer letten op wat er in uw lichaam gebeurt of wat u voelt.
U kunt door angst ook klachten krijgen die lijken op hartklachten. Als u angstig of onzeker bent, kunnen lichamelijke klachten zoals steken op de borst, u extra angstig maken. Dit noemen we paniekklachten.
Om weer rustig te worden, kunt u de volgende dingen doen:
Een hartprobleem heeft een grote invloed op uw leven. U kunt misschien uw rol als ouder, werknemer of partner niet oppakken zoals u gewend bent. U kunt zich hierdoor somber voelen. Afleiding kan helpen om minder somber te worden. Denk aan contact met anderen, bewegen, muziek luisteren of leuke activiteiten ondernemen.
Soms duurt de somberheid lang. De kenmerken van somberheid zijn:
Als u langer dan 2 weken somber blijft, zoek dan hulp.
Neem contact op met uw huisarts of met uw arts.
Volgt u de hartrevalidatie in OLVG? Dan kunt u ook contact opnemen met fysiotherapeut of met de psycholoog van de hartrevalidatie.
U kunt zelf invloed hebben op uw psychische gezondheid door de volgende adviezen op te volgen:
Er zijn verschillende boeken en apps waar u misschien iets aan heeft:
Door uw hartprobleem heeft u soms ook last van andere gevoelens, reacties van uw lichaam of veranderingen in uw gedrag. U kunt dan in OLVG de training volgen: Zorg voor het hart.
Uw hartprobleem kan ook invloed hebben op uw partner, kinderen, ouders, familie en vrienden. Blijf daarom met elkaar in gesprek. Vraag hoe het met de ander gaat en laat hun weten hoe het met u gaat.
Het is niet uw schuld als uw naasten ook psychische klachten hebben.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Afdeling Fysiotherapie, locatie Oost, A8
020 599 30 13 (op werkdagen van 08.30 tot 16.00 uur)
fysiotherapie-oost@olvg.nl
Afdeling Fysiotherapie, locatie West, route 11
020 510 83 67 (op werkdagen van 08.30 tot 16.00 uur)
fysiotherapie-west@olvg.nl