home

Rijden na een TIA of herseninfarct : auto of motor

Na een TIA of herseninfarct mag u 2 weken niet rijden met een auto of motor. Soms mag u langer niet rijden. De arts bespreekt met u of u weer kan rijden. Soms moet u toestemming vragen aan het CBR, de organisatie die bepaalt of iemand mag rijden.

Rijden na een TIA of herseninfarct

Minimaal 2 weken nadat u een TIA of herseninfarct heeft gehad heeft u een afspraak bij de neuroloog. De neuroloog bekijkt of u nog klachten heeft die zorgen dat u geen auto of motor kunt besturen. Als u deze klachten niet meer heeft, dan mag u na de afspraak gewoon weer autorijden of motorrijden.
Als u na 2 weken nog wel klachten heeft die zorgen dat u geen auto of motor kunt besturen, dan mag u 3 maanden niet autorijden of motorrijden. 
Na 3 maanden neemt u contact op met het CBR: het Centraal Bureau voor de uitgifte van Rijvaardigheidsbewijzen. U heeft van het CBR een gezondheidsverklaring nodig. U beantwoordt een aantal vragen over uw gezondheid. Als het CBR vindt dat u weer veilig kunt rijden, krijgt u een gezondheidsverklaring. U moet de gezondheidsverklaring zelf betalen.

Keuring

Soms is het nodig om een keuring te krijgen bij een gezondheidsverklaring. Een keuring kunt u krijgen bij een neuroloog of de arts in een revalidatiecentrum. U kunt ook de keuring krijgen bij een keuringsarts. De arts bekijkt dan of u gezond genoeg bent om te rijden. Een keuring kunt u niet krijgen van uw eigen neuroloog. 
Als u voor uw gezondheidsverklaring een keuring heeft gekregen, moet u vaker een keuring krijgen. Het CBR vertelt u hoe vaak u een keuring krijgt. 

Beroepschauffeur na een TIA of herseninfarct

U bent een beroepschauffeur als u in een auto mensen of spullen vervoert. Bijvoorbeeld een taxichauffeur, vrachtwagenchauffeur, buschauffeur en rijlesinstructeur. Als u een beroepschauffeur bent, mag u na een TIA of herseninfarct 4 weken niet autorijden of motorrijden. Na 4 weken neemt u contact op met het CBR. U heeft van het CBR een gezondheidsverklaring nodig. U beantwoordt een aantal vragen over uw gezondheid. Als het CBR vindt dat u weer veilig kunt rijden, krijgt u een gezondheidsverklaring. U moet de gezondheidsverklaring zelf betalen.

Als u een hersenbloeding heeft gehad, dan gelden er andere regels. De arts bespreekt dit met u.

Melden van een TIA of herseninfarct

U meldt zelf aan het CBR als u een herseninfarct of TIA heeft gehad. U hoeft een TIA alleen te melden als u een beroepschauffeur bent.
U haalt een gezondheidsverklaring op de website van het CBR, bij de gemeente of bij het CBR. U moet de gezondheidsverklaring zelf betalen.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de afdeling via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Polikliniek Neurologie, locatie Oost, P3
020 510 88 83 (op werkdagen van 08.15 tot 16.30 uur)

Polikliniek Neurologie, locatie West, route 12
020 510 88 83 (op werkdagen van 08.15 tot 16.30 uur)

Polikliniek Neurologie, locatie Spuistraat 239
020 510 88 83 (op werkdagen van 08.15 tot 16.30 uur)

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Neurologie van OLVG. Laatst gewijzigd: