home

Röntgenonderzoek baarmoeder en eileiders : HSG of hysterosalpingogram

Soms schrijft de arts u een röntgenonderzoek voor om uw baarmoeder en eileiders te onderzoeken. Het röntgenonderzoek gebeurt met een contrastvloeistof. Dit onderzoek heet HSG of hysterosalpingogram. Het onderzoek gebeurt op de afdeling Radiologie.

Over het onderzoek

HSG is een röntgenonderzoek. Bij dit röntgenonderzoek kan de arts uw baarmoeder en eileiders zien.
Het onderzoek gebeurt voordat u een eisprong heeft gehad. U krijgt daarom een afspraak ongeveer 1 week nadat u ongesteld bent geweest.

Zo bereidt u zich voor

Bent u zwanger of mogelijk zwanger?

Neem dan voor het onderzoek contact op met uw arts. Tijdens een zwangerschap doen we liever geen onderzoek met straling.

  • Gebruikt u bloedverdunners of andere medicijnen? Of bent u allergisch voor bepaalde medicijnen of jodium? Geef dit dan door aan uw behandeld arts.
  • Draag kleding die u gemakkelijk uit en aan kunt trekken. Tijdens het onderzoek trekt u uw onderbroek uit. Uw sokken en bovenkleding houdt u aan.
  • Tijdens het onderzoek kunt u last krijgen van krampen in de buik. Soms is er een gevoel alsof u ongesteld bent. U kunt voor het onderzoek pijnstillers gebruiken.
    Slik 1 tablet Naproxen 500 mg de avond voor het onderzoek. Slik 2 uur voor het onderzoek nog 1 tablet. Naproxen is te koop bij drogist of apotheek.

Zo gaat het onderzoek

Voor het onderzoek

  • In de kleedruimte trekt u uw onderbroek uit. Uw sokken en bovenkleding houdt u aan. De laborant brengt u naar de kamer waar het onderzoek gebeurt.

Het onderzoek

  • U ligt op een onderzoeksbed met uw benen in een steun.
  • De arts brengt een speculum in de vagina om de baarmoedermond te kunnen desinfecteren. Een speculum heet ook eendenbek.
  • De arts brengt dan via de baarmoedermond een katheter in de baarmoederholte. De katheter is een dun slangetje met aan het uiteinde een kleine ballon. De kleine ballon wordt wat opgeblazen zodat het slangetje in de baarmoederholte blijft.
  • Via de katheter spuit de arts het contrastmiddel in de baarmoederholte en de eileiders.
  • Tijdens het inspuiten van het contrastmiddel maakt de laborant röntgenfoto’s van de onderbuik.
  • Het onderzoek duurt meestal ongeveer 15 minuten. Soms maakt de laborant na 30 minuten nog een foto om te kijken hoe het contrastmiddel zich verder heeft verspreid inde buikholte.

Na het onderzoek

  • U mag na het onderzoek meteen naar huis. U kunt zelf autorijden, fietsen of reizen met het openbaar vervoer.
  • U kunt na het onderzoek nog klachten hebben zoals buikkrampen, wat bloedverlies of bruine afscheiding. Dit is meestal de volgende dag weer over.

Uitslag van het onderzoek

De uitslag van het onderzoek is niet meteen bekend. U krijgt de uitslag tijdens uw vervolgafspraak op de polikliniek Fertiliteit.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Polikliniek VEVO, locatie Oost, P1
020 599 34 81 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)

Polikliniek Fertiliteit, locatie West, route 22
020 510 86 14 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)

Afdeling Radiologie, locatie Oost, C1
020 599 33 25 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
radiologieoosterpark@olvg.nl

Afdeling Radiologie, locatie West, route 15
020 510 88 98 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
radiologie.afdeling@olvg.nl

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Radiologie en Nucleaire geneeskunde van OLVG. Laatst gewijzigd: