Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Als uw gal niet goed van de lever naar de dunne darm loopt, kunnen uw huid en ogen geel kleuren en kunt u last krijgen van jeuk. U krijgt dan een percutane galwegdrainage. Dit heet ook wel een PTCD.
Om de gal te verwijderen krijgt u een drain. Een drain is een dun slangetje dat van binnen uw lichaam naar buiten uw lichaam loopt. Via de drain kan de gal het lichaam verlaten. De gal loopt dan van de galwegen via de drain naar een opvangzak buiten het lichaam. De radioloog plaatst de drain met behulp van echografie en röntgenstraling in de galwegen.
Echografie is een onderzoek met geluidsgolven. De geluidsgolven maken organen en weefsels zichtbaar. Dit geluid kunt u niet horen of voelen.
Dit is een röntgenonderzoek met jodiumhoudend contrastmiddel. Een röntgenonderzoek of een röntgenfoto is een afbeelding van de binnenkant van een deel van het lichaam. Een röntgenonderzoek gebeurt via röntgenstralen. De hoeveelheid straling is klein.
Tijdens het onderzoek krijgt u jodiumhoudend contrastmiddel ingespoten.
Heeft u een allergische reactie gehad na jodiumhoudend contrastmiddel bij een eerder onderzoek? Meld dit dan voor het onderzoek aan uw arts.
Bent u zwanger of mogelijk zwanger?Neem dan voor het onderzoek contact op met uw arts. Bij onderzoek van sommige lichaamsdelen doen we liever geen onderzoek met straling. Geeft u borstvoeding?Contrastvloeistof heeft geen invloed op de moedermelk. Na het onderzoek kunt u uw baby gewoon borstvoeding geven. |
De arts bespreekt met u wanneer u weer naar huis kunt.
Voordat u naar huis gaat, krijgt u instructie over het verzorgen van de drain.
Zo nodig krijgt u een afspraak voor het plaatsen van een stent, of voor het opvoeren van de drain naar de dunne darm, of om de drain te wisselen.
Uit de nieuwe drain kan in het begin nog wat bloed komen. Dit is normaal en verdwijnt meestal snel. Als u koorts krijgt of problemen heeft met de drain, neem dan contact op met uw behandelend arts.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Afdeling Radiologie, locatie Oost, C1
020 599 33 25 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
radiologieoosterpark@olvg.nl
Afdeling Radiologie, locatie West, route 15
020 510 88 98 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
radiologie.afdeling@olvg.nl
Polikliniek Maag-, Darm- en Leverziekten, locatie Oost, P1
020 510 87 77 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
MDL-polikliniek@olvg.nl
Polikliniek Maag-, Darm en Leverziekten, locatie West, route 14
020 510 87 77 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
MDL-polikliniek@olvg.nl