home

Röntgenonderzoek van endeldarm en bekkenbodem : defaecogram

Bij bekkenbodemklachten is een defaecogram mogelijk. Dit is een onderzoek. Het doel van dit onderzoek is het in beeld krijgen van het einde van de dikke darm, de endeldarm en de bekkenbodem tijdens het poepen. Het onderzoek duurt ongeveer 1 uur en 30 minuten.

Over het defaecogram

Een defaecogram is een onderzoek naar de werking van de endeldarm, bekkenbodem en anus tijdens het poepen. De invloed van de dunne darm en de blaas op het poepen is ook zichtbaar. Bij vrouwen is ook de invloed van de vagina zichtbaar.

Een defaecogram is een röntgenonderzoek met barium contrastmiddel. Een röntgenonderzoek of een röntgenfoto is een afbeelding van de binnenkant van een deel van het lichaam. Een röntgenonderzoek gebeurt via röntgenstralen. De hoeveelheid straling is heel klein.

Het onderzoek bestaat uit 3 delen:

  1. Het drinken van barium contrastmiddel.
  2. Inbrengen van barium contrastpasta in uw endeldarm via uw anus. Bij een vrouw wordt ook vaginaal barium contrastgel ingebracht.
  3. Het onderzoek.

Zo bereidt u zich voor

Draag kleding die u makkelijk uit en aan kunt trekken. Voor het onderzoek trekt u uw kleding uit, ook uw onderbroek. U draagt tijdens het onderzoek een speciale schort. Er is geen voorbereiding nodig voor het röntgenonderzoek.

Het onderzoek kan niet doorgaan als u ongesteld bent. Bent u ongesteld tijdens uw afspraak? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie om de afspraak te verzetten

Bent u zwanger of mogelijk zwanger?

Neem dan voor het onderzoek contact op met uw arts. Tijdens een zwangerschap doen we liever geen onderzoek met straling.

Zo gaat het defaecogram

Het onderzoek duurt ongeveer 1 uur en 30 minuten. 1 uur voor het opdrinken en laten zakken van het contrastmiddel en 30 minuten voor het maken van de röntgenfoto's.

Voor het defaecogram

  • U krijgt een kan met 300 ml barium contrastmiddel. U vult steeds een half glas om te drinken.
  • De laborant brengt u naar een kleedhokje en geeft u een ziekenhuisschort en sloffen.
  • U kleedt zich helemaal uit en trekt het ziekenhuisschort en de sloffen aan.
  • Als u klaar bent, brengt de laborant u naar de onderzoekskamer.
  • U neemt plaats op de onderzoekstafel. U ligt op uw linkerzij.

Hierna volgen 3 voorbereidingen: 

  1. Vrouwen krijgen via een inbrenghuls een barium contrastgel in de vagina. Hierdoor zal ook de invloed van de vagina zichtbaar zijn op de röntgenfoto.
  2. U krijgt via uw anus barium contrastpasta in uw endeldarm.
  3. U krijgt een ijzerdraadje in uw bilnaad geplakt. Dit is om de bilnaad te kunnen herkennen op de röntgenfoto's.

Het defaecogram

  • U gaat op een soort wc zitten. De wc staat tegen het röntgenapparaat aan.
  • De radioloog maakt röntgenfoto’s op verschillende momenten. Als u in rust bent, als u uw sluitspier aanspant en als u perst.
  • Na het maken van deze röntgenfoto’s vraagt de radioloog u om barium contrastpasta naar buiten te persen. De radioloog maakt hier een röntgenvideo van. Dit is nodig voor een goede beoordeling van het onderzoek.

Na het defaecogram

  • U krijgt tijd om u op te frissen.
  • Uw poep kan nog een aantal dagen een beetje wit van kleur zijn. Dit komt door het barium contrastmiddel. Dit is normaal en niet gevaarlijk. Binnen 1 week is uw poep weer normaal van kleur.
  • Soms blijft er na het onderzoek te veel contrastmiddel achter in het lichaam. U krijgt dan een laxeermiddel van de radioloog om thuis te gebruiken.
  • Als u vrouw bent, kunt u ook wat wit contrastmiddel uit de vagina verliezen.

Naar huis

Als u zich goed voelt, mag u na uw behandeling of onderzoek meteen naar huis. U kunt zelf autorijden, fietsen of reizen met het openbaar vervoer.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek is niet meteen bekend. De arts die het onderzoek heeft aangevraagd, bespreekt de uitslag met u.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Afdeling Radiologie, locatie Oost, C1
020 599 33 25 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
radiologieoosterpark@olvg.nl

Afdeling Radiologie, locatie West, route 15
020 510 88 98 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
radiologie.afdeling@olvg.nl

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Radiologie en Nucleaire geneeskunde van OLVG. Laatst gewijzigd: