Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
SC-luxatie is de afkorting van sternoclaviculaire luxatie. Luxatie betekent: uit de kom. Bij een SC-luxatie gaat het sleutelbeen (clavicula) uit de kom van het borstbeen (sternum).
Meestal schiet het sleutelbeen naar voren uit de kom. Als het sleutelbeen naar achteren uit de kom schiet, kan dit belangrijke bloedvaten, de slokdarm of de luchtpijp beschadigen. Als het sleutelbeen naar achteren uit de kom schiet, is vaak een operatie nodig.
Een SC-luxatie ontstaat bijna altijd bij een val of een ongeluk. Bijvoorbeeld als iemand zich probeert op te vangen met zijn arm of schouder.
Sommige mensen hebben vaker een SC-luxatie. Meestal komt dit doordat het bindweefsel vanaf de geboorte erg elastisch is.
Klachten die bij een SC-luxatie horen zijn:
Om te zien of u een SC-luxatie heeft, krijgt u een röntgenfoto. Met een röntgenfoto zijn de botten goed zichtbaar, maar een luxatie is moeilijk te zien. U krijgt daarom vaak ook een CT-scan om de stand van de botten beter te kunnen beoordelen. Een CT-scan is een soort 3D-röntgenfoto van de binnenkant van uw lichaam.
Meestal kan een AC-luxatie zonder operatie worden behandeld. U neemt dan eerst rust, zodat het gewricht kan herstellen. Na 1 tot 2 weken start u met oefeningen.
Het is belangrijk dat u de spieren van het schouderblad goed traint. Wij adviseren u daarom met fysiotherapie te starten.
U kunt zelf kiezen bij welke fysiotherapeut u in behandeling gaat. Kies bij voorkeur een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in de schouder.
Als u fysiotherapie heeft, kunt u uw schouder na 3 tot 4 maanden weer normaal gebruiken. Wel kan uw schouder dik blijven.
Oefening 1
Ga iets gebukt voorover staan.
Maak kleine cirkelbewegingen met de elleboog. Dit heet een pendelbeweging.
Oefening 2
Ga iets gebukt voorover staan.
Laat uw arm gestrekt naar beneden hangen.
Maak kleine cirkelbewegingen linksom en rechtsom.
Als het niet lukt om het sleutelbeen terug te zetten of als uw sleutelbeen naar achteren uit de kom is, is soms een spoedoperatie nodig. Als u vaker een SC-luxatie heeft, dan bespreekt de arts met u of een operatie nodig is.
Rookt u? Voor uw herstel is het beter om te stoppen met roken rond de operatie. Als u niet rookt heeft u minder kans op complicaties zoals een ontsteking. Stop als het kan 4 weken voor uw operatie met roken. Rook niet tot minstens 4 weken na de operatie. Kijk voor meer informatie op de webpagina: Roken en een operatie. |
Bel na een operatie ook bij deze klachten:
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de afdeling via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Traumachirurgie, locatie Oost, P3
020 510 88 79 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Polikliniek Traumachirurgie, locatie West, route 6
020 510 88 79 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Als de polikliniek niet bereikbaar is, belt u met klachten die echt niet kunnen wachten naar de Spoedeisende Hulp via het algemene telefoonnummer van OLVG.
OLVG, locatie Oost
020 599 91 11
OLVG, locatie West
020 510 89 11
Is de situatie levensbedreigend, bel dan 112.