Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Bij slaap-apneu stop je even met ademen terwijl je slaapt. Je ademt 10 seconden of langer niet. Dat kan wel meer dan 5 keer per uur gebeuren.
Je kunt dan wakker schrikken. Of niks merken en gewoon doorslapen.
Doordat je steeds even stopt met ademen, slaap je minder diep en goed. Overdag voel je je daardoor heel erg slaperig en moe.
Dit kun je overdag merken als je slaap-apneu hebt:
Dit kun je in de nacht merken:
Als je lange tijd niet uitrust en moe bent, kun je meer problemen krijgen. Je wordt misschien sneller boos. Ook is het moeilijker om je aandacht ergens bij te houden. Je vergeet vaker dingen. Je werk, je relatie en andere belangrijke dingen gaan misschien minder goed.
Mensen met slaap-apneu hebben ook vaker deze problemen: ziektes van hart en bloedvaten, hoge bloeddruk, een onregelmatige hartslag, diabetes type 2, depressie of geheugenproblemen.
Slaap-apneu komt doordat je keel slap is en even dicht gaat zitten. Het gaat zo:
Als er al minder ruimte in je keel is, gaat die makkelijker dicht zitten. Bijvoorbeeld als je overgewicht hebt. Door het vet in je keel is er minder ruimte in je keel. Ook grote amandelen of keelontsteking zorgen ervoor dat de keel al wat dichter zit.
Je hebt een grotere kans dat je slaap-apneu hebt in deze gevallen:
Vrouwen hebben voor de overgang bijna nooit slaap-apneu. Na de overgang hebben vrouwen vaker slaap-apneu. Net zo vaak als mannen.
De huisarts kan denken dat je slaap-apneu hebt door je klachten. Je huisarts stuurt je dan naar een arts die veel weet over zenuwen (neuroloog), een arts die veel weet over slapen (somnoloog), een keel-neus-oorarts of longarts. Heel soms kan de huisarts zelf onderzoek laten doen.
Je krijgt een slaaponderzoek. Terwijl je slaapt, meet een apparaat hoe vaak en hoe lang je adem stopt.
Laat het slaaponderzoek zien dat je slaap-apneu hebt? Dan bespreek je met je arts welke behandeling je wilt.
Als je overdag heel slaperig bent, kan dat komen door slaap-apneu. Maar ook door andere dingen, zoals lange tijd veel te weinig slapen. Of door slecht slapen. Of een combinatie van slaapproblemen.
Probeer daarom de volgende adviezen:
Gaat het niet beter als je deze adviezen volgt? Maak dan een afspraak bij je huisarts.
Niet autorijdenGa niet autorijden als je overdag erg slaperig bent. Je let minder goed op. Dat is gevaarlijk in het verkeer.
Werk je met machines? Bespreek met de bedrijfsarts of je dit kunt doen.
Bel op werkdagen of maak een afspraak bij de huisarts als je denkt dat je slaap-apneu hebt.
Meer informatie over slaap-apneu vind je hier:
We hebben deze tekst gemaakt met de richtlijn voor huisartsen over slaapproblemen.
Lees wie de informatie op Thuisarts.nl maakt.
Lees hier wat een richtlijn is en hoe die wordt gemaakt.
Uw arts onderzoekt of u slaapapneu heeft. Dit onderzoek heet een polysomnografie of een polygrafie. De Afdeling Klinische Neurofysiologie voert het onderzoek uit. Het onderzoek duurt 1 nacht, terwijl u slaapt.
Tijdens dit onderzoek kunt u thuis slapen. Soms is het nodig dat u 1 nacht in het ziekenhuis blijft.
Vaak krijgt u ook een slaapendoscopie om te achterhalen hoe en wanneer uw luchtweg tijdens de slaap dichtvalt. Dit onderzoek gebeurt via de afdeling KNO.
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij slaapapneu.
Met uw arts bespreekt u wat voor u de beste behandeling is. Dit hangt af van:
De mogelijke behandelingen zijn:
In OLVG werken artsen van verschillende afdelingen samen om u zo goed mogelijk te helpen bij uw slaapapneu. Ook werkt OLVG samen met het Amsterdam UMC, locatie AMC en het Academisch Tandheelkundig Centrum Amsterdam, ACTA.
Om het voor u zo makkelijk mogelijk te maken, heeft u vanuit het Slaapcentrum in OLVG 1 vaste contactpersoon. Deze contactpersoon bespreekt uw onderzoeken en behandelingen met de verschillende artsen.
Als u slaapapneu heeft en klachten heeft van overmatige slaperigheid, is er meer kans dat u tijdens het autorijden in slaap valt. Er zijn speciale regels voor autorijden voor mensen met slaapapneu.
U bespreekt met uw arts of het veilig is voor u om auto te rijden. U kunt meer informatie krijgen via het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen of CBR en de Apneu Vereniging.
Als u slaapapneu heeft, zijn er risico’s tijdens verblijf in een ziekenhuis tijdens slaap en verdovingen. Het is belangrijk dat uw zorgverleners weten dat u slaapapneu heeft.
Meld bij verblijf in het ziekenhuis aan uw arts dat u slaapapneu heeft. Ook als uw verblijf in het ziekenhuis niet met de slaapapneu te maken heeft.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de afdeling via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Slaapcentrum, locatie West, route 4
020 510 87 47 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Een deel van de informatie op deze pagina komt van Thuisarts.nl. Thuisarts.nl wordt gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap. De Federatie Medisch Specialisten, Patiëntenfederatie Nederland en Akwa GGZ werken mee aan Thuisarts.nl.