Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
De slokdarm is een soort buis tussen de keel en de maag. Als u voedsel doorslikt, gaat het door de slokdarm naar de maag. Bij slokdarmkanker zit er een kwaadaardig gezwel (tumor) in de slokdarm.
De tumor kan door de slokdarmwand heen groeien. Ook kunnen er kankercellen losraken van de tumor. Ze kunnen via het bloed of de lymfevaten in andere organen terechtkomen. Bijvoorbeeld in de longen, de lever of in de hersenen. Daar kunnen de cellen uitgroeien tot een uitzaaiing.
Er zijn verschillende soorten slokdarmkanker. De meest voorkomende zijn:
Slokdarmkanker komt vooral voor bij mensen boven de 60 jaar. Slokdarmkanker komt bij mannen 3 keer zo vaak voor als bij vrouwen.
Klachten die kunnen passen bij slokdarmkanker zijn:
De kans op slokdarmkanker wordt groter door:
U bespreekt uw klachten eerst met uw huisarts. De huisarts doet onderzoek.
Wanneer de huisarts vermoedt dat u slokdarmkanker zou kunnen hebben, krijgt u een verwijzing naar een maag-darm-leverarts of een internist.
Die arts in het ziekenhuis doet een kijkonderzoek (endoscopie) met een flexibele slang waar een camera aan vastzit. De arts brengt de slang via uw mond in de slokdarm. Tijdens het onderzoek kijkt de arts of er zweertjes, tumoren of andere afwijkingen in uw slokdarm zijn. Ook haalt de arts een stukje weefsel weg (biopt). In het laboratorium wordt onderzocht of er kankercellen in zitten.
Meestal bekijkt de arts tijdens dit onderzoek ook de maag en het begin van de dunne darm (twaalfvingerige darm).
Als slokdarmkanker is vastgesteld, krijgt u nog meer onderzoeken. Die zijn nodig om te kijken hoe ver de tumor in de slokdarm is doorgegroeid en of er uitzaaiingen zijn. Pas dan kan de arts u vertellen wat in uw situatie mogelijke behandelingen zijn.
Het is een grote schok als u hoort dat u slokdarmkanker heeft. U heeft waarschijnlijk veel vragen en zorgen. Die kunt u bespreken met uw maag-darm-leverarts, internist en/of uw huisarts. Ook contact met lotgenoten kan fijn zijn.
Voor meer informatie over slokdarmkanker kunt u terecht bij:
Voor lotgenotencontact kunt u terecht bij Stichting voor Patiënten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal.
Informatie over ziekenhuizen die slokdarmkanker behandelen: Ziekenhuischeck.nl.
De teksten over slokdarmkanker zijn gemaakt met de richtlijn voor artsen over slokdarmkanker.
Om te kijken of u slokdarmkanker heeft, krijgt u een aantal onderzoeken:
Na deze onderzoeken bespreekt de arts met u of u behandeld moet worden. Samen met de arts beslist u welke behandeling het beste bij u past.
Voor een operatie verwijst de arts u naar Amsterdam UMC. Daar werken specialisten die vaker patiënten met slokdarmkanker behandelen. Zo krijgt u de beste kwaliteit van zorg.
De operatie gebeurt in Amsterdam UMC. De arts van Amsterdam UMC bespreekt met u het vervolg. U blijft in Amsterdam UMC in behandeling.
Als een operatie niet mogelijk is, kunt u in OLVG in behandeling blijven.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Maag-, Darm- en Leverziekten, locatie Oost, P1
020 510 87 77 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
MDL-polikliniek@olvg.nl
Polikliniek Maag-, Darm en Leverziekten, locatie West, route 14
020 510 87 77 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
MDL-polikliniek@olvg.nl
Een deel van de informatie op deze pagina komt van Thuisarts.nl. Thuisarts.nl wordt gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap. De Federatie Medisch Specialisten, Patiëntenfederatie Nederland en Akwa GGZ werken mee aan Thuisarts.nl.