Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Bij staar is de ooglens van uw oog troebel geworden. De ooglens zit vóór het oog, vlak achter de pupil. Een ander woord voor staar is cataract.
Staar is goed te behandelen. Als het oog verder gezond is, kunt u na een operatie vaak weer helemaal goed zien.
Staar kan verschillende oorzaken hebben:
Heel soms ontstaat staar al op jonge leeftijd. Heel soms is staar ook al bij de geboorte aanwezig. De oorzaak van staar is niet altijd bekend.
Welke klachten u krijgt, is afhankelijk van de plek waar uw ooglens troebel is. Uw klachten zijn ook afhankelijk van de grootte van de troebele plek.
U kunt de volgende klachten krijgen bij staar:
Heeft u de afspraak op de polikliniek al gehad? Dan kunt u deze informatie overslaan.
U heeft een afspraak op de polikliniek Oogheelkunde.
Als u in overleg met de arts besluit om uw oog te laten opereren, duurt de afspraak op de polikliniek Oogheelkunde wat langer:
We proberen ervoor te zorgen dat u na de staaroperatie zo min mogelijk een bril hoeft te dragen. De keuze van de kunstlens is daarom belangrijk. De oogarts bespreekt met u welke soort kunstlens voor u geschikt is. Een kunstlens heet ook wel implantlens. We zetten de soorten kunstlenzen en de kosten voor u op een rij:
Een standaard kunstlens is geschikt voor iedereen. Er is 1 soort standaard kunstlenzen. Dat zijn monofocale kunstlenzen.
Of een standaard kunstlens voor u de beste keus is, hangt af van de sterkte van uw bril en hoeveel u leest.
Met een standaard kunstlens kunt u scherp zien op 1 afstand: ver weg of juist dichtbij. Na de operatie heeft u nog wel een bril nodig om op de andere afstand scherp te kunnen zien.
Alle zorgverzekeraars vergoeden standaard kunstlenzen.
Een niet-standaard kunstlens is niet voor iedereen geschikt. Er zijn 3 soorten niet-standaard kunstlenzen.
Niet-standaard kunstlenzen vallen onder niet-verzekerde zorg. Dit betekent dat u soms zelf een deel van de kosten moet betalen. De oogarts kan u een lijst geven van de prijzen. Informeer zelf bij uw zorgverzekeraar of u de kunstlenzen vergoed krijgt. Als uw zorgverzekeraar de kosten vergoedt, moet u het bedrag eerst zelf betalen. U kunt de rekening na de operatie naar uw zorgverzekeraar sturen.
Met de lensmeting bepaalt de oogarts de sterkte van de kunstlens die tijdens de operatie in uw oog komt. Een lensmeting heet ook wel biometrie.
Draagt u contactlenzen?
Alleen dan is de lensmeting betrouwbaar.
Heeft u uw ogen ooit laten laseren?
Neem de meetgegevens van voor het laseren en na het laseren mee naar de afspraak.
Bij een standaard kunstlens is 1 meting voldoende.
Voor een niet-standaard kunstlens krijgt u na de eerste lensmeting nog 1 of meerdere vervolgafspraken voor een meting. Vooral mensen die harde contactlenzen dragen, krijgen vaak meerdere vervolgafspraken. Steeds met enkele weken ertussen, tot de metingen stabiel zijn. Als de metingen stabiel zijn, kan de oogarts de juiste sterkte van de niet-standaard kunstlens berekenen.
Tijdens de vervolgafspraak bespreekt de oogarts met u de wensen, verwachtingen en mogelijkheden. Ongeveer 1 week na uw laatste vervolgafspraak belt de oogarts u om de resultaten van de meting te bespreken. Tijdens dit telefoongesprek kunt u ook nog vragen stellen.
U verblijft enige uren in het ziekenhuis. Dit heeft te maken met de voorbereiding en met de controle achteraf. De operatie duurt 15 tot 45 minuten.
Uitstel van uw operatie of behandelingHeel soms gebeurt het dat uw operatie of uw behandeling niet kan doorgaan. |
Bijna alle mensen kunnen na een staaroperatie beter zien. Het kan soms zijn dat u daarna nog niet helemaal scherp kunt zien. Dit komt vooral voor als u diabetes, glaucoom of maculadegeneratie heeft.
Iedere operatie heeft risico’s. Bel meteen de afdeling Oogheelkunde als u 1 of meer van deze klachten heeft:
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Oogheelkunde, locatie Oost, P3
020 510 88 87 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Polikliniek Oogheelkunde, locatie West, route 2
020 510 88 87 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Polikliniek Oogheelkunde, locatie Spuistraat
020 510 88 87 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Als de polikliniek niet bereikbaar is, belt u met klachten die echt niet kunnen wachten naar de Spoedeisende Hulp via het algemene telefoonnummer van OLVG.
OLVG, locatie Oost
020 599 91 11
OLVG, locatie West
020 510 89 11
Is de situatie levensbedreigend, bel dan 112.