Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Een sterilisatie is een kleine operatie. De arts (gynaecoloog) in het ziekenhuis voert deze operatie uit. U wordt in een diepe slaap gebracht (narcose).
De operatie duurt ongeveer een halfuur. U ligt daarna ongeveer een halfuur op de uitslaapkamer.
Als u goed wakker bent, brengt de verpleegkundige u van de uitslaapkamer naar de verpleegafdeling. Vaak gaat u dezelfde dag weer naar huis.
Meestal lossen de hechtingen na enkele weken vanzelf op. Of de hechtingen worden na 10 dagen weg gehaald door de huisarts of assistente.
Gebruikt u al een hormoonspiraal? Als u wilt, kunt u dat laten zitten. U hoeft een spiraal dus niet voor de sterilisatie te laten weghalen.
U wordt voor deze operatie in een diepe slaap gebracht (narcose). U moet daarom op de dag van de operatie nuchter blijven:
Op de dag van de sterilisatie bent u door de operatie en verdoving nog moe. Het is daarom verstandig dat iemand u uit het ziekenhuis ophaalt.
U heeft misschien buikpijn en soms schouderpijn. Dat is normaal.
Vaak is de pijn aan het einde van de dag al minder.
Sommige vrouwen houden de eerste dagen na de sterilisatie nog buik- of schouderpijn. U kunt hier pijnstillers voor gebruiken. Wordt de pijn steeds erger, neem dan contact op met uw arts.
U heeft een paar dagen nodig om zich weer helemaal beter voelen. Als u kleine kinderen heeft, is het goed om de eerste dagen extra hulp in huis te hebben.
Een sterilisatie is een operatie. Bij elke operatie is er kans op problemen, zoals een ontsteking of bloeding.
Na sterilisatie bent u meteen niet meer vruchtbaar. U kunt dus niet meer zwanger worden.
De kans dat u toch zwanger wordt is heel klein. Van de 1000 vrouwen die voor sterilisatie kiezen, worden per jaar minder dan 5 toch zwanger.
Sterilisatie verandert niets aan uw hormonen en seksuele gevoelens.
Sterilisatie maakt uw ongesteldheid of de overgang niet anders.
Uw ongesteldheid of de leeftijd van de overgang worden niet anders. Als u kiest voor het weghalen van de eileiders, kunt u een paar maanden eerder in de overgang komen.
Bent u bijvoorbeeld onregelmatig ongesteld of verliest u veel bloed als u ongesteld bent? Dan verandert dat niet door de sterilisatie. Tegen deze klachten kunt u een hormoonspiraal of de pil (blijven) gebruiken.
Neem contact op met uw huisarts of gynaecoloog bij 1 van deze dingen:
Meer informatie over voorbehoedmiddelen en veilig vrijen:
Wij hebben de volgende richtlijnen voor artsen gebruikt om de informatie te maken:
In OLVG kunt u een sterilisatie krijgen door het verwijderen van uw eileiders of door het plaatsen van clips. De arts bespreekt met u welke behandeling u krijgt.
Als u ongesteld bent, kan de behandeling doorgaan.
Als u zich goed voelt, mag u na de behandeling meteen naar huis. Zelf autorijden of fietsen raden wij af. Reizen met het openbaar vervoer kan wel.
Iedere operatie heeft risico’s. Bij een sterilisatie bestaat een kleine kans op een bloeding of een ontsteking.
Bel meteen de afdeling Gynaecologie als u 1 of meer van deze klachten heeft:
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de afdeling via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Gynaecologie, locatie Oost, P1
020 599 34 80 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Polikliniek Gynaecologie, locatie West, route 22
020 510 88 88 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Polikliniek Gynaecologie, locatie Spuistraat
020 599 91 11 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Een deel van de informatie op deze pagina komt van Thuisarts.nl. Thuisarts.nl wordt gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap. De Federatie Medisch Specialisten, Patiëntenfederatie Nederland en Akwa GGZ werken mee aan Thuisarts.nl.