Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Dat je je plas niet goed kunt ophouden, kan komen door deze 2 dingen:
Soms komt het door 1 van deze dingen, soms door allebei.
Als je weet waar het bij jou door komt, kun je goede adviezen en behandelingen krijgen.
Het is niet gevaarlijk dat je je plas niet goed kunt ophouden.
Het kan wel heel vervelend zijn. Misschien schaam je je ervoor of ben je bang dat anderen het zien of ruiken. Je spreekt misschien minder vaak af met andere mensen. Of je doet dingen niet meer, zoals sporten. Je blijft misschien liever thuis, dichtbij een wc. Dit is lastig als je ergens naartoe moet, zoals naar je werk of naar sport.
Er zijn dingen die je zelf kunt doen om je plas beter op te houden. En er zijn behandelingen die kunnen helpen.
Het gaat bijna nooit vanzelf over.
We hebben deze tekst gemaakt met de richtlijn voor huisartsen over problemen met plassen bij vrouwen.
De arts doet een inwendig onderzoek. Dit betekent dat de arts uw vagina bekijkt. De arts gebruikt een speculum. Hiermee kan de arts uw vagina en baarmoedermond beter zien. Een speculum heet ook wel een eendenbek.
Soms is er meer onderzoek nodig. U krijgt dan een urineonderzoek of een urodynamisch onderzoek. Bij een urodynamisch onderzoek kijkt de arts hoe uw blaas en plasbuis werken.
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk voor urineverlies bij inspanning. Samen met de arts bespreekt u welke behandeling het beste bij u past.
Met fysiotherapie kunt u de spieren om de blaas en plasbuis sterker maken. Ook leert u hoe u uw spieren beter kan gebruiken als u hoest of niest.
Een ring in uw vagina zorgt ervoor dat uw blaas en plasbuis op de juiste plaats zitten. Zo kunt u uw spieren beter gebruiken om uw plas op te houden. Een ring in uw vagina heet ook een pessarium.
De arts kan de ring direct tijdens de afspraak plaatsen. Na een paar weken bespreekt u met de arts hoe het gaat. Als het goed gaat, kan de ring tot ongeveer 6 maanden blijven zitten.
Een tampon drukt uw plasbuis een beetje dicht. Hierdoor kan de urine moeilijker uit de blaas lopen. Gebruik een tampon alleen tijdens het sporten of een andere activiteit met veel inspanning.
Er zijn verschillende operaties mogelijk. Vaak krijgt u de TVT-O operatie. De arts plaatst een bandje onder de urinebuis. Als er druk op de urinebuis komt, drukt het bandje de urinebuis een beetje dicht, zodat er geen urine uit kan.
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk voor urineverlies bij aandrang. Samen met de arts bespreekt u welke behandeling het beste bij u past.
Met blaastraining kunt u de spieren om de blaas en plasbuis sterker maken. Ook leert u de spieren te ontspannen.
Er zijn verschillende medicijnen die u kunt krijgen voor urineverlies bij aandrang. De arts bespreekt dit met u.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de afdeling via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Bekkenbodemcentrum, locatie Oost, P1, P3, HAP (op dinsdag)
020 599 34 80 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Polikliniek Bekkenbodemcentrum, locatie West, route 22
020 510 88 88 (op werkdagen van 8.15 tot 16.15 uur)
Een deel van de informatie op deze pagina komt van Thuisarts.nl. Thuisarts.nl wordt gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap. De Federatie Medisch Specialisten, Patiëntenfederatie Nederland en Akwa GGZ werken mee aan Thuisarts.nl.