home

Vernauwing van het wervelkanaal : lumbale kanaalstenose

Het wervelkanaal is de ruimte in uw wervelkolom waar uw zenuwen doorheen lopen. Als u ouder wordt, kan uw wervelkanaal smaller worden door slijtage in de rug. Hierdoor kan er druk komen op de zenuwen naar de benen. U heeft dan last van pijn of een moe gevoel in uw benen als u een tijdje loopt of staat. Als de klachten ernstig zijn, heeft u soms een operatie nodig.
Thuisarts logo Onderstaande informatie is afkomstig van Thuisarts.nl

Wat is een vernauwing van het wervelkanaal?

In onze wervelkolom zit een ruimte waar het ruggenmerg doorheen loopt. Deze ruimte heet het wervelkanaal.

Het wervelkanaal wordt nauwer (smaller) als we ouder worden. Dit komt doordat wervels langzaam slijten. Als wervels slijten gaat het bot van die wervels groeien. De wervels worden dan dikker.

Door de dikkere wervels blijft er minder ruimte over in uw wervelkanaal. En daardoor komt meer druk op de zenuwen die door het wervelkanaal naar uw benen gaan. Dat kan klachten geven. U krijgt dan bijvoorbeeld pijn in uw benen en rug.

Meestal beginnen de klachten pas als mensen ouder zijn dan 60 jaar.

Wat merk ik bij een vernauwing van het wervelkanaal?

U kunt deze dingen merken:

  • U heeft pijn of een zwaar gevoel in uw benen (soms in 1 been).
  • U heeft minder kracht in uw benen.
  • U heeft tintelingen en minder gevoel in uw voeten of bovenbenen.
  • U krijgt klachten als u een tijdje loopt of staat.
  • Uw klachten verdwijnen binnen 15 minuten nadat u gaat zitten. En ook als u voorover buigt.
  • Als u fietst of ligt heeft u geen klachten.
  • De meeste mensen hebben ook pijn in de rug.
Klachten als u staat of loopt

Als u loopt of staat heeft u een holle rug. Uw wervelkanaal is dan iets nauwer. En er komt meer druk op uw zenuwen. Daarom krijgt u klachten als u een tijdje loopt of staat. 

De zenuwen in het wervelkanaal krijgen meer ruimte als uw rug recht of bol is. Bijvoorbeeld als u voorover buigt, fietst, zit of ligt. Uw klachten zijn dan minder.

 

Hoe weet ik of ik een vernauwing van het wervelkanaal heb?

Uw huisarts stelt u vragen en onderzoekt uw lichaam.
Daarna weet uw huisarts meestal wel of uw klachten komen door een vernauwing van het wervelkanaal. Het is dan niet nodig om een röntgenfoto of scan te maken.

Een scan kan wel nodig zijn als u en uw arts nadenken over een operatie. Een operatie gebeurt alleen als uw klachten heel erg zijn. U kunt ook een scan krijgen als uw arts niet zeker weet of uw klachten komen door een vernauwing van het wervelkanaal of door iets anders. 

Behandeling van klachten door vernauwing van het wervelkanaal

  • U kunt oefeningen doen om de spieren van uw buik en rug sterker te maken. Ook kunt u de manier waarop u staat en zit beter maken.
    Kijk bij pijn onder in de rug welke oefeningen u kunt doen.
  • U kunt pijnstillers nemen tegen de pijn.
  • Bij erge klachten kunt u soms een operatie krijgen.

Medicijnen tegen de pijn

U kunt pijnstillers nemen tegen de pijn. Uw huisarts bespreekt met u welke pijnstiller u het beste kunt nemen. Kijk bij pijnstillers gebruiken voor adviezen over de verschillende pijnstillers en hoeveel u mag nemen.

Neem geen slaapmiddelen en kalmeringsmiddelen (zoals diazepam). Ze helpen niet tegen de klachten. En u kunt verslaafd worden als u ze lang gebruikt.

Hoe gaat het verder bij vernauwing van het wervelkanaal?

Bij de meeste mensen blijven de klachten na een tijd ongeveer hetzelfde. Uw klachten worden dan niet minder en ook niet erger. Het is wel belangrijk dat u oefeningen blijft doen.

Bij erge klachten kan de huisarts u doorsturen naar een arts die veel weet over het ruggenmerg en de zenuwen (neuroloog).

Meer informatie over vernauwing van het wervelkanaal

We hebben deze tekst gemaakt met de richtlijn voor huisartsen over vernauwing van het wervelkanaal.

Thuisarts logo Een deel van de informatie op deze pagina komt van Thuisarts.nl. Thuisarts.nl wordt gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap. De Federatie Medisch Specialisten, Patiëntenfederatie Nederland en Akwa GGZ werken mee aan Thuisarts.nl.

Onderzoek in OLVG

Als uw huisarts denkt dat u een vernauwing van het wervelkanaal heeft, kan uw huisarts u naar OLVG verwijzen. U komt dan bij de neuroloog. Een neuroloog is een arts die specialist is in ziekten van de hersenen, de zenuwen en de rug.
In OLVG onderzoekt de neuroloog uw rug. Als de arts denkt dat u een vernauwing van het wervelkanaal heeft, krijgt u een MRI scan van de lage rug.

Behandeling in OLVG

Als u heel veel klachten heeft, kunt u een operatie krijgen.
Een arts haalt dan een stukje van de wervel weg. Hierdoor wordt het wervelkanaal weer wijder en is er geen druk meer op uw zenuwen.

Wanneer moet u ons bellen?

Bel de polikliniek Neurologie als u 1 of meer van deze klachten heeft:

  • U kunt urine of ontlasting niet meer ophouden.
  • U heeft geen gevoel meer bij uw anus of schaamstreek.
  • Uw kracht in uw benen wordt opeens veel minder.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Polikliniek Neurologie, locatie Oost, P3
020 510 88 83 (op werkdagen van 08.15 tot 16.30 uur)

Polikliniek Neurologie, locatie West, route 12
020 510 88 83 (op werkdagen van 08.15 tot 16.30 uur)

Polikliniek Neurologie, locatie Spuistraat 239
020 510 88 83 (op werkdagen van 08.15 tot 16.30 uur)

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Neurologie van OLVG. Laatst gewijzigd:

Een deel van de informatie op deze pagina komt van Thuisarts.nl. Thuisarts.nl wordt gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap. De Federatie Medisch Specialisten, Patiëntenfederatie Nederland en Akwa GGZ werken mee aan Thuisarts.nl.