Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
De stembanden zitten in uw keel. U kunt met uw stem geluid maken onder andere door de stembanden. Als u praat, schreeuwt of zingt, trillen uw stembanden.
Als u veel praat, schreeuwt of zingt, worden de slijmvliezen rond de stembanden dikker. Hierdoor kunnen de stembanden minder goed trillen. U kunt dan minder goed praten en zingen. Dit heet schor of hees zijn. Ook als u ziek bent, trillen de stembanden soms minder goed.
Om te zorgen dat uw stembanden goed blijven trillen is het belangrijk om goed voor uw stembanden te zorgen. Een manier om voor uw stembanden te zorgen is vernevelen. Bij vernevelen ademt u lucht door een klein apparaat. Dit heet een vernevelaar.
In deze lucht zit zout, mineralen en vitaminen. Hierdoor herstellen uw stembanden sneller en blijven uw stembanden gezond. Vernevelen kan ook helpen tegen andere klachten in de luchtwegen zoals astma.
Om te vernevelen, gebruikt u een vernevelaar. Er is een groot model voor thuis en een klein model voor onderweg. Een vernevelaar verandert de vloeibare stoffen in lucht die u kunt inademen.
Het gebruiken van een vernevelaar heet inhalatietherapie.
De zorgverlener of logopedist bespreekt met u welke stoffen uw klachten minder kunnen maken, zoals:
Zoutoplossing is de basisvloeistof bij vernevelen. Het helpt irritatie van de stembanden te verminderen. De zoutoplossing zit in een capsule die u in zijn geheel gebruikt. Er zijn verschillende merken te krijgen: daro, bel air of emser zout.
Bepanthen is een soort vitamine B. Het remt ontstekingen en helpt als uw slijmvlies beschadigd is. Bepanthen zorgt ook voor minder kriebel in uw keel.
Door het stofje mucosolvan hoest u slijm beter op en kan lucht makkelijker naar uw longen gaan.
Deze medicijnen zijn te koop bij uw apotheek of drogist. Een recept is niet nodig.
Iedere behandeling heeft risico’s. Bij inhalatietherapie kunt u last krijgen van hoofdpijn, druk op de borst of hoesten.
Bel meteen de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde als u erg benauwd bent.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de afdeling via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO), locatie Oost, P4
020 599 30 40 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
kno@olvg.nl
Polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO), locatie West, route 12
020 510 88 94 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
kno@olvg.nl