Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
De verstandskiezen zijn de achterste kiezen in de mond. Vaak krijgt u 4 verstandskiezen: 2 in de onderkaak en 2 in de bovenkaak. Soms liggen de verstandskiezen onder het tandvlees. Bij sommige mensen missen 1 of meer verstandskiezen. Dit is normaal en komt vaker voor.
De verstandskiezen zijn de laatste kiezen die doorkomen. Soms zijn er problemen met de verstandskiezen. Vaak ontstaat er dan pijn in de kaak. Het is dan vaak beter om de verstandskiezen te laten verwijderen. Soms is het beter om de verstandskies te laten zitten. De MKA-chirurg bespreekt de mogelijkheden met u.
Een reden om een verstandskies te laten verwijderen kan zijn:
Laat uw verstandskies verwijderen voordat u er last van heeft. Als u al klachten heeft, is het moeilijker om de kies te verwijderen. Een verstandskies verwijderen gaat het best op jonge leeftijd. De wond geneest dan sneller en er is minder kans op complicaties. U kunt het beste uw verstandkies laten verwijderen voordat u 25 jaar bent.
Om te bepalen of u een behandeling nodig heeft, krijgt u een aantal onderzoeken. De arts bespreekt met u welke onderzoeken u nodig heeft.
Tijdens de afspraak bij de polikliniek Mondziekten, Kaakchirurgie en Aangezichtschirurgie vraagt de arts hoe de klacht is ontstaan en hoe lang u al klachten heeft. De arts vraagt ook welke medicijnen u gebruikt, of u allergieën heeft. Ook bespreekt de arts uw algemene gezondheid met u. Dit heet de anamnese.
Vaak krijgt u ook een intra-oraal onderzoek. De arts kijkt in uw mond. De arts kan dan beoordelen of het nodig is om de verstandskies te verwijderen.
U krijgt ook vaak een orthopantomogram. Dit zijn röntgenfoto’s van uw gebit. Een röntgenfoto is een foto van de binnenkant van het lichaam. Dit onderzoek gebeurt via röntgenstralen. De röntgenstralen maken botten en kraakbeen zichtbaar. De afkorting van orthopantomogram is OPT.
Om de verstandskiezen nog beter te zien, kan de arts een CBCT-onderzoek aanvragen. CBCT is de afkorting van Cone Beam Computer Tomografie. Een CBCT is een 3D beeld van de binnenkant van de mond. Een CBCT gebeurt met röntgenstralen. Met een CBCT worden de wortels en zenuwen van de kaak zichtbaar van verschillende kanten. U leest hier meer over op de webpagina: CBCT-onderzoek.
Als u zich goed voelt, mag u na uw behandeling meteen naar huis. U kunt zelf autorijden, fietsen of reizen met het openbaar vervoer.
Uw kaak is nog een paar uur na de behandeling verdoofd. Door de verdoving kunt u niet voelen of iets te heet is om te eten of drinken. Wees daarom voorzichtig met warm eten en drinken.
De eerste dagen na de behandeling kunt u klachten hebben van pijn, zwelling en koorts. Ook heeft het verwijderen van verstandkiezen risico’s. U leest hier meer over op de webpagina: Na een behandeling door een kaakchirurg.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA), locatie Oost, P4
020 599 36 01 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
kaakchirurgie@olvg.nl
Polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA), locatie West, route 1
020 599 36 01 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
kaakchirurgie@olvg.nl