Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
De traanbuis is een klein gangetje tussen uw oog en uw neus.
In uw ooghoek aan de kant van uw neus gaat uw onderste ooglid iets omhoog in een puntje. Precies in dat puntje zit een klein gaatje. Dat gaatje is het begin van het traanbuisje.
In de traanklier boven uw oog worden tranen gemaakt. Ook als u niet huilt, komt er steeds wat vocht uit de traanklier in uw oog. Zo droogt het oog niet uit en blijft het goed beschermd.
Als er te veel vocht in uw oog komt, gaat dat vocht door het traanbuisje naar uw neus. Daarom komt er ook vaak vocht uit uw neus als u erg huilt.
Bij een verstopt traanbuisje kan het vocht in uw oog niet meer door het buisje naar uw neus.
Er rollen dan steeds tranen uit uw oog.
Ook kunt u merken dat uw neus verstopt is, of dat u een loopneus heeft.
Tranende ogen kunnen ook door andere dingen komen.
Een traanbuisje kan verstopt raken als u verkouden bent.
Een traanbuisje kan zelf ook ontsteken en daardoor dicht gaan zitten.
Als de ontsteking heel erg is kunnen er littekens in het traanbuisje komen. Het traanbuisje wordt dan smaller of gaat zelfs helemaal dicht.
Als uw traanbuisje verstopt is doordat u verkouden bent, gaat het meestal vanzelf weer over.
Soms blijft uw traanbuisje verstopt. Dan kan uw huisarts u een neusspray geven met medicijnen die de ontsteking minder maken (ontstekingsremmer). Hierdoor wordt de verstopping minder.
Als uw traanbuisje smaller is geworden of als de neusspray niet helpt, kan uw huisarts u doorsturen naar de oogarts. De oogarts kan een andere behandeling doen. Zoals het wijder maken van het traanbuisje. Soms is een operatie nodig.
Bel op werkdagen naar de huisarts als 1 of meer van deze dingen voor u kloppen:
We hebben deze tekst gemaakt met het boek Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk
De arts maakt een nieuwe afvoergang in uw traankanaal. U heeft dan geen last meer van de verstopping. De tranen stromen dan via uw neus weer weg.
Er zijn 2 technieken.
OLVG gebruikt de endoscopische DCR. U heeft dan geen litteken in uw gezicht.
Voor een endoscopische DCR krijgt u narcose.
Na de operatie gaat u een tijdje naar de uitslaapkamer om wakker te worden. De uitslaapkamer heet Recovery. De zorgverleners controleren uw hart, bloeddruk en ademhaling. Als het nodig is, krijgt u medicijnen tegen de pijn. Als de controles goed zijn, brengt een verpleegkundige u naar de verpleegafdeling. In principe verlaat u in de middag het ziekenhuis weer.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de afdeling via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO), locatie Oost, P4
020 599 30 40 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
kno@olvg.nl
Polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO), locatie West, route 12
020 510 88 94 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
kno@olvg.nl
Een deel van de informatie op deze pagina komt van Thuisarts.nl. Thuisarts.nl wordt gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap. De Federatie Medisch Specialisten, Patiëntenfederatie Nederland en Akwa GGZ werken mee aan Thuisarts.nl.