home

Verwijderen keelamandelen : operatie aan de keel

Als u vaak of veel last heeft van ontstekingen in uw keel of u heeft slaapapneu, kan het nodig zijn om uw keelamandelen te verwijderen. Dit gebeurt via een operatie. Voor de operatie bent u onder narcose. De operatie duurt ongeveer 30 minuten. Meestal mag u dezelfde dag naar huis. Soms moet u 1 nacht in het ziekhuis blijven.

Over het verwijderen van de keelamandelen

Het verwijderen van de keelamandelen gebeurt via een operatie.
De keelamandelen houden bacteriën en virussen tegen die door de mond naar binnen komen. Een mens heeft 2 keelamandelen. Als keelamandelen veel klachten geven is het soms nodig om ze te verwijderen. In deze gevallen kan dit nodig zijn.

  • U heeft meer dan 4 keer per jaar een ernstige keelontsteking. De keelamandelen zijn dan rood en zwellen op en u voelt zich ziek. Ook de lymfeklieren in de hals kunnen dan zwellen en pijnlijk zijn.
  • Soms zijn keelamandelen zo groot dat ze in de nacht ademstops geven. U heeft dan slaapapneu.
  • U heeft vaak last van ontstekingen aan uw keelamandelen. Dit kan vervelend ruiken. Soms ontstaan witte bultjes op de keelamandelen. Dit zijn amandelsteentjes. 

Amandelen houden bacteriën en virussen in uw mond tegen. Als de amandelen verwijderd zijn, nemen andere klieren deze functie over.

Zo bereidt u zich voor

  • U vult een vragenlijst in via patiëntenportaal MijnOLVG als voorbereiding op uw behandeling of onderzoek. Daarna hoort u welke soort verdoving u krijgt.
    Meestal hoort u dit online via MijnOLVG. Heel soms is een telefonische afspraak of een bezoek aan de polikliniek Anesthesiologie nodig. Een medewerker van de afdeling Anesthesiologie neemt dan contact met u op.
    Kijk voor meer informatie op de webpagina: Verdoving bij een onderzoek of operatie.
  • Gebruikt u bloedverdunners of andere medicijnen? Of bent u bent u allergisch voor bepaalde medicijnen of jodium? Geef dit dan aan via MijnOLVG. Doe dit zo snel mogelijk.
    Als u MijnOLVG niet gebruikt, overleg dan met uw arts.
    Stop nooit zomaar met het innemen van uw medicijnen. Bespreek dit altijd met uw arts.
  • Voor uw eigen veiligheid moet u voor uw behandeling of onderzoek nuchter zijn.
    U krijgt hiervoor instructies van een medewerker van de afdeling Anesthesiologie.
    Voor meer informatie kunt u ook alvast kijken op de webpagina Verdoving bij een onderzoek of operatie. 
  • Als u na de operatie naar huis gaat, krijgt u pijnstilling mee. Het is belangrijk om deze pijnstillers op vaste tijden in te nemen. Dan werken ze het beste. 
  • Koud drinken of het eten van een ijsje helpt ook tegen de pijn. Zorg dat u dit van tevoren in huis heeft. Producten met melk zoals roomijs, kunnen zorgen voor extra slijmvorming. Sommige mensen vinden dit vervelend. U mag producten met melk eten als u dat wil. 
  • Zorg dat er iemand bij u thuis slaapt de nacht na de operatie. U mag de nacht na de operatie niet alleen thuis zijn. 

Zo gaat het verwijderen van de keelamandelen

Voor de operatie

Bij deze operatie bent u onder narcose. Dit betekent dat uw hele lichaam is verdoofd. U merkt hierdoor niks van de operatie. 

De operatie

  • Uw arts plaatst een mondspreider in uw mond. Dit is een bitje om te zorgen dat uw mond open blijft. Uw arts kan dan makkelijk bij uw keelamandelen. 
  • Uw arts verwijdert uw keelamandelen. 
  • De arts stopt het bloeden door een gaasje tegen de wond te houden of door de bloedvaten dicht te maken.

De operatie duurt 20 tot 30 minuten.

Na de operatie

Na de operatie gaat u een tijdje naar de uitslaapkamer om wakker te worden. De uitslaapkamer heet Recovery. De zorgverleners controleren uw hart, bloeddruk en ademhaling. Als het nodig is, krijgt u medicijnen tegen de pijn. Als de controles goed zijn, brengt een verpleegkundige u naar de verpleegafdeling. U blijft ongeveer 8 tot 12 uur op de verpleegafdeling ter controle.  

Opleiden zorgverleners in OLVG

OLVG biedt kansen aan de zorgverleners van de toekomst. Nieuwe zorgverleners zijn hard nodig.
Arts-assistenten, zorgverleners en zorgverleners in opleiding kijken mee en doen zelf onderzoeken en behandelingen.  Dit gebeurt altijd onder verantwoordelijkheid van een zorgverlener met ervaring.
Zo kan OLVG patiënten ook in de toekomst de juiste zorg blijven bieden.

Uitstel van uw operatie of behandeling

Heel soms gebeurt het dat uw operatie of uw behandeling niet kan doorgaan.
Bijvoorbeeld door een onverwachte situatie. Of als een andere patiënt spoedeisende hulp nodig heeft. U krijgt dan zo snel mogelijk een nieuwe afspraak.

Naar huis

U blijft minstens 8 uur in het ziekenhuis om bij te komen van de narcose. Als u zich goed voelt, mag u daarna naar huis. Zelf autorijden, fietsen of reizen met het openbaar vervoer raden wij af. Vraag of iemand u naar huis brengt. De eerste nacht mag u niet alleen thuis zijn. 
Soms is het nodig dat u 1 nacht in het ziekhuis blijft. U bespreekt dit met uw arts.

Adviezen voor thuis

  • Na de operatie heeft u last van keelpijn, vooral bij het slikken. Ook kunt u last hebben van oorpijn. Na 2 weken zijn de meeste mensen weer helemaal hersteld.
  • Neem de eerste 2 weken nooit aspirines of bloedverdunnende medicijnen. Dit vergroot de kans op een nabloeding. 
  • Het is erg belangrijk dat u na de operatie goed drinkt. U moet elk uur een paar slokken koud water of limonade nemen. 
  • Schraap uw keel zo min mogelijk tot ongeveer 2 weken na de operatie.  
  • Op de plaats van de wond komt een witte of grijze korst. Na ongeveer 1 week laat de korst vanzelf los. Het kan zijn dat uw adem hierdoor vervelend ruikt. Ook kunt u een vieze smaak in uw mond krijgen. Dit gaat na ongeveer 1 week vanzelf over.  
  • Maak in de eerste 2 weken na de operatie geen verre reis en reis niet met het vliegtuig. U moet in de buurt van een ziekenhuis blijven, omdat er een kans is op een nabloeding. 

Pijn

  • U krijgt een recept mee voor medicijnen tegen de pijn. U kunt ook paracetamol gebruiken.  Gebruik maximaal 4 keer per dag 2 tabletten paracetamol van 500 mg. 

Eten

  • U mag na de operatie normaal eten. Kies de voeding die u prettig vindt om te eten.
  • Koude dranken of ijsjes kunnen helpen tegen de pijn.  
  • Als het eten moeilijk gaat, eet dan de eerste dagen zachte voeding. 
  • Door melkproducten krijgt u meer slijm in uw mond. Hard, zuur en scherp eten kan pijn doen. Ook te warm eten en drinken kan onprettig zijn. 

Wanneer moet u ons bellen?

Iedere operatie heeft risico’s. Bij deze operatie is er een kleine kans op een bloeding. Soms merkt u verandering van uw smaak. De mondspreider kan schade aan uw tanden veroorzaken. Dit valt onder uw eigen risico.  
Bel met de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde als u bloed overgeeft, zoals:

  • helder rood bloed
  • bruin of donkerrood gekleurd bloed
  • stolsels
  • bij meer dan 38,5 graden koorts

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de afdeling via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO), locatie Oost, P4
020 599 30 40  (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
kno@olvg.nl

Polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO), locatie West, route 12
020 510 88 94 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
kno@olvg.nl

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde van OLVG. Laatst gewijzigd: