Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
U krijgt deze behandeling in de volgende gevallen:
De arts haalt de veranderde cellen of kankercellen uit uw baarmoederhals. De behandeling gebeurt met een mesje.
Artsen noemen dit conisatie of exconisatie.
U bent in het ziekenhuis. Een arts die veel weet van ziekten van de baarmoederhals (gynaecoloog) behandelt u. De arts bespreekt met u van tevoren hoe groot het stukje baarmoederhals is dat wordt weggesneden.
Uw baarmoederhals kan na de behandeling nog een paar dagen een beetje pijn doen. U kunt ook buikpijn hebben.
De wond van het wegsnijden zal de eerste dagen bloeden.
Na ongeveer 6 dagen komt er iets meer bloed uit uw vagina. Dit is normaal. Het korstje gaat dan namelijk van de wond af.
De eerste 3 weken kan er waterig slijm of vocht (wondvocht) uit uw vagina komen. Soms zit er wat bloed bij. De ene dag kan er wel bloed uit uw vagina komen, de andere dag niet. Dit is normaal. Het kan ook vies ruiken.
Na de behandeling kunt u misschien minder makkelijk zwanger worden.
Als u zwanger wordt, is de kans groter dat uw baby te vroeg geboren wordt. Deze kans is groter dan wanneer er een stukje baarmoederhals wordt weggehaald met een metalen lusje.
Het weggehaalde stukje baarmoederhals wordt onderzocht in het laboratorium. De uitslag van dit onderzoek is meestal binnen 2 weken bekend. Uw arts vertelt u hoe u de uitslag krijgt.
Na de behandeling kunt u misschien minder makkelijk zwanger worden.
U heeft de meeste kans om zwanger te worden als jullie een paar keer vrijen in de 6 dagen voor uw eisprong. Meer hierover vindt u bij zwanger worden.
Misschien bent u na 12 maanden proberen nog niet zwanger. Dan kunt u een afspraak bij de huisarts maken. Soms kunt u een behandeling proberen om zwanger te worden.
Bel direct de arts die de behandeling heeft gedaan bij 1 van deze dingen:
We hebben deze tekst gemaakt met de richtlijn voor artsen over behandelingen van de baarmoederhals.
Na een conisatie kunt u 1 tot 2 weken bloed verliezen. Dit is normaal. Als u meer bloed verliest dan u gewend bent als u ongesteld bent of als u andere afscheiding krijgt, neem dan contact op met de polikliniek Gynaecologie.
Wacht met seks tot u geen bloed meer verliest. Wacht ook met in bad gaan en zwemmen. U mag wel douchen.
Na een conisatie heeft u een kleine kans op problemen bij het zwanger worden, tijdens de zwangerschap of tijdens de bevalling. De arts bespreekt dit met u.
Om te controleren of alle veranderde cellen uit uw lichaam zijn, krijgt u 6 maanden na uw behandeling opnieuw een uitnodiging voor een uitstrijkje. Soms krijgt u een uitstrijkje 1 jaar na uw behandeling.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de afdeling via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Gynaecologie, locatie Oost, P1
020 599 34 80 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Polikliniek Gynaecologie, locatie West, route 22
020 510 88 88 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Polikliniek Gynaecologie, locatie Spuistraat
020 599 91 11 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Een deel van de informatie op deze pagina komt van Thuisarts.nl. Thuisarts.nl wordt gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap. De Federatie Medisch Specialisten, Patiëntenfederatie Nederland en Akwa GGZ werken mee aan Thuisarts.nl.