Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
De milt is een orgaan linksboven in de buik. De milt werkt mee aan het maken en afbreken bloed. De milt helpt ook bij de afweer tegen ziekten.
De milt is kwetsbaar, omdat er veel bloedvaten doorheen lopen.
Het is goed mogelijk om te leven zonder milt. Andere organen nemen dan het werk van de milt over.
Er zijn verschillende redenen om de milt te verwijderen.
Sommige mensen hebben ook een kleine milt of enkele kleine milten naast de grote milt. Dit zijn bijmilten. Mensen met een bloedziekte hebben vaak bijmillten.
Als u een scheur in uw milt heeft, dan worden de bijmiltjes niet verwijderd. De bijmiltjes kunnen dan de werking van de milt overnemen. Bij sommige ziektes zoals bloedziektes worden de bijmiltjes wel verwijderd.
De arts kan de milt op 2 manieren verwijder: met een kijkoperatie of een buikoperatie.
Bij een kijkoperatie opereert de arts u via kleine sneetjes in uw buik.
Het voordeel van een kijkoperatie is dat u een minder grote wond heeft dan bij een ‘gewone’ buikoperatie. Het herstel na een kijkoperatie duurt hierdoor meestal korter.
Uw arts bespreekt vooraf met u op welke manier u wordt geopereerd.
De milt is een belangrijk orgaan die u beschermt tegen ziektes. Zonder milt wordt u sneller ziek. U krijgt daarom rond de operatie een paar vaccinaties. Zo bent u beter beschermd tegen ziekten.
2 weken voor de operatie krijgt u de volgende vaccinaties:
Als u met spoed een operatie krijgt, dan is er geen tijd om de vaccinaties voor de operatie te geven. U krijgt de vaccinaties dan 4 weken na de operatie.
Rookt u? Voor uw herstel is het beter om te stoppen met roken rond de operatie. Als u niet rookt heeft u minder kans op complicaties zoals een ontsteking. Stop als het kan 6 weken voor uw operatie met roken. Rook niet tot minstens 6 weken na de operatie. Kijk voor meer informatie op de webpagina: Roken en een operatie. |
Opleiden zorgverleners in OLVGOLVG biedt kansen aan de zorgverleners van de toekomst. Nieuwe zorgverleners zijn hard nodig. Uitstel van uw operatie of behandelingHeel soms gebeurt het dat uw operatie of uw behandeling niet kan doorgaan. |
Iedere operatie heeft risico’s. Bij deze operatie bestaat een kleine kans op een ontsteking, een bloeding of trombose.
Een bijzondere risico bij deze operatie is dat soms na het verwijderen van de milt er te veel bloedplaatjes in het bloed komen. Dit komt doordat de milt deze niet meer afbreekt.
Bel meteen de afdeling Chirurgie als u 1 of meer van deze klachten heeft:
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Chirurgie, locatie Oost, P3
020 510 88 80 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
chirurgie@olvg.nl
Polikliniek Chirurgie, locatie West, route 6
020 510 88 80 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Als de polikliniek Chirurgie niet bereikbaar is, belt u met klachten die echt niet kunnen wachten naar de Verpleegafdeling Chirurgie.
Verpleegafdeling Chirurgie B5, locatie Oost
020 599 25 03 (bij spoed dag en nacht bereikbaar)
Is de situatie levensbedreigend, bel dan 112.