home

Vleesboom behandelen met medicijnen : verminderen van uw klachten

Als u een vleesboom heeft, kunt u kiezen voor een behandeling met medicijnen. U kunt kiezen tussen medicijnen met hormonen en medicijnen zonder hormonen. Vaak worden uw klachten minder. De vleesboom verdwijnt niet als u kiest voor een behandeling met medicijnen.

Medicijnen zonder hormonen

Pijnstillers

Om uw klachten te verminderen kunt u pijnstillers gebruiken. Bijvoorbeeld ibuprofen, naproxen of diclofenac. Deze medicijnen zorgen ervoor dat u minder pijn heeft. 
U mag pijnstillers gebruiken zolang u de medicijnen nodig heeft. U heeft geen recept voor de pijnstillers nodig. 
Vaak krijgt u geen bijwerkingen van pijnstillers. 
Als u maagklachten heeft, krijgt u soms een maagzuurremmer. De arts bespreekt dit met u. 


Medicijnen tegen bloedverlies

Om te zorgen dat u minder bloed verliest als u ongesteld bent, kunt u het medicijn tranexaminezuur krijgen. U gebruikt dit medicijn alleen op dagen waarop u veel bloed verliest. 
U gebruikt dit medicijn niet als u een verhoogde kans op trombose heeft. De arts bespreekt dit met u. 

Medicijnen met hormonen

Soms verminderen uw klachten door medicijnen met hormonen. Als u medicijnen met hormonen gebruikt, kunt u vaak niet zwanger worden.

Medicijnen met oestrogeen en progestageen

Om minder bloed te verliezen kunt u de combinatiepil krijgen. Dit is een pil met de hormonen oestrogeen en progestageen. 
U kunt ook de hormonen oestrogeen en progestageen via een pleister of ring in uw vagina krijgen. 
U kunt verschillende bijwerkingen krijgen van medicijnen met oestrogeen en progestageen. 

Medicijnen met progesteron

Er zijn verschillende soorten medicijnen met het hormoon progesteron. U kunt bijvoorbeeld een tablet, een staafje in uw arm of een spiraaltje in uw baarmoeder krijgen. De tabletten neemt u elke dag in. Het staafje in uw arm kan 3 jaar blijven zitten. Het spiraaltje in uw baarmoeder kan 8 jaar blijven zitten. 
Als u medicijnen met progesteron gebruikt, wordt u soms niet meer ongesteld. Dit is normaal. Soms heeft u nog wel een beetje bloedverlies. Dit heet een doorbraakbloeding.
Medicijnen met progesteron hebben weinig bijwerkingen. 

Medicijnen met invloed op het hormoon GnRH

U kunt ook medicijnen krijgen waardoor u meer van het hormoon GnRH krijgt. Door deze medicijnen wordt u vaak niet meer ongesteld. Ook wordt de vleesboom vaak kleiner. 
U krijgt deze medicijnen als u bijna in de overgang zit. 
U kunt deze medicijnen ook krijgen voordat u een operatie krijgt om de vleesboom te verwijderen. Tijdens de operatie is de vleesboom makkelijker te verwijderen. 
Als u deze medicijnen lang gebruikt, worden uw botten minder sterk. U gebruikt deze medicijnen daarom maximaal 6 maanden. Als u de medicijnen gebruikt voor een operatie, dan gebruikt u de medicijnen meestal 3 tot 6 maanden. 
Bij een behandeling met deze medicijnen lijkt het alsof u in de overgang zit. U kunt ook klachten krijgen die passen bij de overgang. 

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de afdeling via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Polikliniek Gynaecologie, locatie Oost, P1
020 599 34 80 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)

Polikliniek Gynaecologie, locatie West, route 22
020 510 88 88 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)

Polikliniek Gynaecologie, locatie Spuistraat
020 599 91 11 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Gynaecologie van OLVG. Laatst gewijzigd: