home

Voeden van een te vroeg geboren baby : volgend voeden

Een te vroeg geboren baby heet een prematuur. Het voeden moet voorzichtig gebeuren. Het is belangrijk om de signalen van uw baby te leren herkennen. Een te vroeg geboren baby kan niet goed tegelijk zuigen, slikken en ademen. Ook zijn de darmen nog niet goed ontwikkeld en onrijp waardoor de voeding soms niet goed verdragen wordt.

Over het voeden van een te vroeg geboren baby

  • Een te vroeg geboren baby is snel moe. Ook het zelf drinken is vermoeiend voor een baby. 
  • Een te vroeg geboren baby drinkt anders dan een op tijd geboren baby. Een te vroeg geboren baby heeft een ander zuig-slik-adem patroon. De baby heeft extra tijd nodig voor het zuigen en slikken en moet soms even stoppen met drinken om op adem te komen. 
  • Tegelijk zuigen, slikken en ademen lukt meestal pas vanaf 34 weken zwangerschap. Na 34 weken kan een baby leren om zelf te drinken. 

Voeden in zijligging

Het voeden van een te vroeg geboren baby gebeurt vaak in een zijligging net zoals bij borstvoeding. Bij een zijligging ligt de speen horizontaal. De baby heeft dan meer controle over de hoeveelheid voeding die hij binnenkrijgt. Bij te veel voeding kan de baby de melk makkelijk via de mondhoek uit de mond laten lopen.  

Begeleiding bij de eerste voedingen

Om u als de ouders te ondersteunen zijn er verschillende zorgverleners waar u terecht kunt met uw vragen.  

  • Een verpleegkundige helpt bij het voeden van uw te vroeg geboren baby.
  • Een kinderfysiotherapeut leert u de signalen van uw te vroeg geboren baby te herkennen. 
  • Een lactatiekundige of preverbaal logopediste adviseert als er problemen zijn bij het geven van borstvoeding of het voeden van uw te vroeg geboren baby. 

Volgend voeden

Uw baby geeft signalen af wanneer hij honger heeft of moe is. Om een te vroeg geboren baby te voeden is het van belang om te reageren op deze signalen. U gaat uw kind voeden als hij toe is aan een voeding. Dit heet volgend voeden. 

Voor een voeding kunt u uw baby even op een speen laten zuigen. Vaak wordt een baby hier goed wakker van. Valt uw baby in slaap bij de speen? Dan kost het zuigen nog erg veel kracht en zal dat vaak ook bij de voeding zo zijn. Als uw baby weinig of geen signaal geeft van honger, laat uw baby dan nog even slapen. 

Wakker

De baby moet wakker zijn om zelf te kunnen drinken. Om uw baby wakker te maken voor de voeding kunt u de luier verschonen. Prikkel liever niet onnodig het gezicht van uw baby. 
Pak uw baby niet te warm in. Als de baby te warm is ingepakt, valt het soms sneller in slaap. 

Zoekreflex

Uw baby is aan voeden toe als het de zoekreflexen naar de speen of de tepel heeft laten zien. Dit herkent u door rustig over de wang of lippen van buiten naar binnen te strijken. Wacht op de reactie van uw baby in het midden voor de mond. Uw baby opent de mond en zuigt de speen of de tepel zelf naar binnen.
Het is belangrijk uw baby te laten reageren op deze reflex. U kind moet leren om zelf de speen of tepel naar binnen te zuigen. 

Houding

De houding van uw baby tijdens het voeden hangt af van uw voorkeur. Probeer uw baby zoveel mogelijk in zijligging te voeden. Het is  belangrijk dat de nek en de rug van uw baby tijdens het voeden in 1 rechte lijn zijn. Soms is het nodig de houding aan te passen als uw baby daar beter door gaat drinken. 

De taal van de handjes

  • Wanneer uw baby ontspannen en voldoende wakker is om te gaan drinken, zijn de vuistjes licht gebald. 
  • Als uw baby een pauze nodig heeft, zijn de handjes overstrekt. De overstrekte handjes kunt u zien als een stopteken. 
  • Als uw baby moe is, hangen de armen en handjes slap langs het lichaam. Er is dan ook te weinig kracht om goed te kunnen drinken. 

Stress-signalen bij voeding

Een baby kan stress hebben als het niet goed lukt om tegelijk te zuigen, te slikken en te ademen. Er zijn een aantal signalen waaraan u kunt herkennen dat een pauze nodig is. Dit zijn stress-signalen. U kunt de volgende stress-signalen herkennen: 

  • verslikken
  • drinken met veel geluid zoals klokken, piepen of een ander stemgeluid
  • witte neusvleugels en of het bewegen van de neusvleugels
  • fronsen of optrekken van de wenkbrauwen
  • het hoofd naar achteren bewegen of wegdraaien van het hoofd
  • wegduwen van de speen met de tong uit de mond 
  • overstrekken
  • onrustig bewegen van armen en benen 

Stress verminderen

U kunt de stress verminderen door de volgende acties:

  • Laat uw baby even tot rust komen.
  • Als uw baby weer rustig is, kunt u de speen weer vullen met melk en kan de baby weer beginnen met drinken.
  • Zorg voor een pauze door de tepel of fles uit de mond te nemen. Of kantel de speen in de wang, zodat er geen melk meer in de mond kan lopen. Uw baby zuigt dan meestal nog een aantal keer voordat hij pauze neemt. Soms slikt de baby een kleine hoeveelheid lucht in. Dat is niet erg, want die lucht komt met een boer aan het einde van de voeding er weer uit. 
  • Als er te veel melk of te snel melk uit de speen of tepel komt, heeft de baby moeite om de melk weg te slikken. Een speen met een kleine opening kan een oplossing zijn. Bij borstvoeding kan het helpen de eerste melk af te kolven.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG. U kunt ook bellen.

Anna Paviljoen, locatie Oost, 2e etage
020 599 30 09 (dag en nacht bereikbaar)

Verpleegafdeling Neonatologie, locatie Oost, R2
020 599 62 00 (dag en nacht bereikbaar)

Afdeling Kindergeneeskunde, locatie West, route 24
020 510 89 07 (dag en nacht bereikbaar)

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Neonatologie van OLVG. Laatst gewijzigd: