Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Bij de ziekte van Ménière heb je deze 3 klachten:
Vooral mensen tussen de 40 en 50 jaar krijgen de ziekte van Ménière. Maar ook mensen die jonger of ouder zijn kunnen het krijgen.
Bij de ziekte van Ménière kun je deze dingen merken:
Klachten bij aanvallen van duizeligheidJe krijgt opeens aanvallen van erge duizeligheid:
Hoe lang duurt een aanval?
Hoe vaak komen de aanvallen?
Als je langere tijd aanvallen van duizeligheid hebt, gaan sommige klachten niet meer weg:
De oor-klachten zijn meestal aan 1 oor.
1 van de 3 mensen met de ziekte van Ménière krijgt ook klachten aan het andere oor.
Bij de ziekte van Ménière zit er waarschijnlijk te veel vloeistof in het evenwichts-orgaan. Waarom dat zo is weten artsen niet.
Je hebt 2 evenwichts-organen. Ze zitten binnen in het oor. Het zijn buisjes met vloeistof erin die zorgen voor je evenwicht.
De aanvallen van duizeligheid zijn vaak heftig. Je kunt dan het beste gaan liggen tot de ergste duizeligheid over is.
Voel je je weer iets beter? Probeer dan gewoon weer door te gaan met de dingen die je normaal ook doet. Probeer normaal te bewegen. Ook als je bang bent om duizelig te worden.
Bewegen is gezond, ook als je de ziekte Ménière hebt.
Er zijn geen medicijnen die de aanvallen van duizeligheid, het minder horen of het oorsuizen stoppen of minder maken.
Medicijnen zoals betahistine of cinnarizine kun je beter niet gebruiken bij de ziekte van Ménière. Ze helpen niet tegen de duizeligheid. En je kunt er bijwerkingen van krijgen.
Bij misselijkheid en overgeven helpen pillen metoclopramide of domperidon. Metoclopramide is er ook als zetpil. Je huisarts kan je hiervoor een recept geven.
Bij de meeste mensen stoppen de aanvallen na een aantal jaren. Bij sommige mensen kan het wel 20 jaar duren voordat de aanvallen stoppen. Voordat de aanvallen stoppen krijg je eerst steeds minder aanvallen. En de aanvallen worden korter.
Je blijft minder goed horenHet minder goed horen blijft. Dat is vooral lastig als je met beide oren minder goed hoort. De huisarts kan je dan naar een keel-neus-oor-arts of een audiologisch centrum sturen. Daar meten ze hoe goed je nog hoort. En je krijgt advies over hulpmiddelen om beter te horen.
Het oorsuizen blijft vaakHet oorsuizen blijft ook vaak. Dat kan heel vervelend zijn. Er zijn behandelingen om te leren omgaan met oorsuizen.
Blijf je problemen houden met je evenwicht?Soms blijven de problemen met je evenwicht. Meestal kun je dan speciale oefeningen doen. Door de oefeningen worden de problemen met je evenwicht vaak minder. Bespreek met je huisarts of dit bij jou kan.
Nog duizelig na 4 weken?Meestal kun je speciale oefeningen gaan doen. Die kunnen helpen tegen duizeligheid.
Misschien doe je sommige dingen niet meer omdat je bang bent om duizelig te worden. Doordat de oefeningen je minder duizelig maken, wordt die angst vaak ook weer minder.
Vind je het moeilijk om met de gevolgen van de ziekte om te gaan? Praat erover met mensen die je vertrouwt. Je kunt ook een afspraak maken met je huisarts. Het kan helpen om verder te praten met de praktijkondersteuner of met een psycholoog.
Heb je problemen op je werk door je ziekte?Neem contact op met je bedrijfsarts als je door de klachten problemen hebt op je werk.
Blijf je erge aanvallen van duizeligheid houden?Dan stuurt de huisarts je soms door naar een keel-neus-oor-arts. Deze arts doet meer onderzoeken. En vertelt je daarna of er bij jou een behandeling mogelijk is. Soms kan een medicijn helpen dat via het trommelvlies in je oor komt: gentamicine of dexamethason. Soms kan een operatie de aanvallen van duizeligheid stoppen.
Bel je huisarts als 1 of meer van deze dingen voor je kloppen:
Kijk hier wanneer je direct een arts moet bellen als je duizelig bent.
Meer informatie over de ziekte van Ménière en contact met andere mensen die deze ziekte ook hebben: Stichting Hoormij.
We hebben de informatie over de ziekte van Ménière gemaakt met de richtlijn voor huisartsen over duizeligheid.
In OLVG krijgt u altijd onderzoek 1 en soms onderzoek 2:
Omdat de oorzaak van de ziekte van Ménière niet bekend is, is behandeling lastig. Met uw arts bespreekt u wat wel mogelijk is. Dit kan zijn:
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de afdeling via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO), locatie Oost, P4
020 599 30 40 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
kno@olvg.nl
Polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO), locatie West, route 12
020 510 88 94 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
kno@olvg.nl
Een deel van de informatie op deze pagina komt van Thuisarts.nl. Thuisarts.nl wordt gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap. De Federatie Medisch Specialisten, Patiëntenfederatie Nederland en Akwa GGZ werken mee aan Thuisarts.nl.