Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Hidradenitis is een huidziekte met ontstekingen van de haarzakjes die steeds terug blijven komen.
In de huid zitten haarzakjes, zweetkliertjes en talgkliertjes dicht bij elkaar. Daardoor raken de zweetkliertjes en talgkliertjes vaak ook ontstoken.
Hidradenitis begint meestal tussen de puberteit en de leeftijd van 40 jaar.
Bij hidradenitis krijg je bulten:
Je krijgt de bulten meestal op deze plekken:
Soms ook op andere plekken:
Foto van een oksel met hidradenitis.
Waarschijnlijk komt hidradenitis doordat 1 of meer haarzakjes verstopt zijn. Die haarzakjes gaan daardoor ontsteken. Net als de talgkliertjes en zweetkliertjes ernaast.
Het is niet helemaal duidelijk waarom sommige mensen dit hebben en andere niet.
Roken geeft een veel grotere kans op hidradenitisMensen die roken hebben een veel grotere kans op hidradenitis dan mensen die niet roken.
Andere dingen die een grotere kans geven op hidradenitisDeze mensen hebben ook een grotere kans op hidradenitis:
De klachten kunnen erger worden door:
Hidradenitis komt niet door:
Bacteriën kunnen de ontsteking wel erger maken.
Niet besmettelijkHidradenitis is niet besmettelijk: je kunt het niet van iemand anders krijgen of aan iemand anders doorgeven.
Laat de huid met rust:
Als het vaker terugkomt, let dan ook hierop:
Door hidradenitis kan je huid op sommige plekken er anders uitzien of vies ruiken. Misschien voel je je hierdoor onzeker, somber of ongelukkig.
Maak een afspraak bij je huisarts om erover te praten. Samen kijken jullie welke behandeling bij je past.
Als je veel pijn hebt, kun je een pijnstiller nemen. Begin altijd met paracetamol. Dit werkt meestal goed en heeft de minste bijwerkingen.
Soms kan de huisarts je ook andere medicijnen geven:
Lotion met medicijnen tegen bacteriën (antibiotica)Komen de ontstekingen vaak terug? Dan kan een lotion met medicijnen soms helpen. De medicijnen helpen tegen bacteriën die de ontsteking erger kunnen maken. Er komen dan minder nieuwe ontstekingen bij.
Worden de ontstekingen na enkele weken nog niet minder of zelfs erger? Dan kan de huisarts een recept geven voor pillen die ontstekingen remmen. Bijvoorbeeld tetracycline om in te nemen.
Soms kunnen andere bacteriën de ontsteking erger maken. Je krijgt dan meer pijn en de huid wordt warm en roder. Je kunt ook koorts krijgen. Je krijgt dan andere pillen van de huisarts.
Voor vrouwen die niet zwanger willen worden: de pilSoms helpt de pil ook om klachten van hidradenitis minder te maken. Bespreek dit met je huisarts.
Soms wordt een ontstoken haarzakje dik en pijnlijk omdat er veel pus in zit. Zo'n bult met pus heet een abces.
Door de bult open te snijden gaan de pus en de pijn weg. Maar de ontsteking komt daarna bijna altijd binnen 3 maanden terug. Daarom stuurt de huisarts je naar de huid-arts (dermatoloog).
De ontstekingen in je huid komen vaak terug. Soms op dezelfde, soms op een andere plek.
Je hebt meestal periodes met veel bulten en periodes met weinig of geen bulten. Dit kan jaren doorgaan, ook als je een behandeling krijgt.
Veel en vaak huidontstekingenHeb je veel of vaak huidontstekingen? Dan stuurt de huisarts je naar een huid-arts (dermatoloog). Deze bespreekt welke behandelingen mogelijk zijn, zoals:
Vaak zijn er meerdere behandelingen nodig.
Maak een afspraak bij de huisarts als je 1 of meer van deze dingen merkt:
Andere mensen met hidradenitis leren kennen kan via de Hidradenitis Patiënten Vereniging.
We hebben deze tekst gemaakt met de richtlijn voor huisartsen over hidradenitis.
Uw huisarts verwijst u soms naar de chirurg. De klachten verdwijnen vaak door het opvolgen van adviezen van de arts. Soms krijgt u antibiotica voor de ontsteking.
Soms is een operatie nodig. Er zijn verschillende operaties mogelijk.
Bij een abces krijgt u snel een operatie.
Opleiden zorgverleners in OLVGOLVG biedt kansen aan de zorgverleners van de toekomst. Nieuwe zorgverleners zijn hard nodig. Uitstel van uw operatie of behandelingHeel soms gebeurt het dat uw operatie of uw behandeling niet kan doorgaan. |
Na een operatie met een plaatselijke verdoving kunt u zelfstandig naar huis. Het hangt van de plek van uw wond of u kunt fietsen.
Na een operatie van een abces heeft u 2 weken na de operatie een afspraak in het ziekenhuis.
Bij andere operaties heeft u alleen afspraak als er klachten zijn.
Iedere operatie heeft risico’s. Bij een operatie voor een zweetklierontsteking is er een kleine kans op een infectie of een bloeding.
Bel meteen de afdeling Chirurgie als u 1 of meer van deze klachten heeft:
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Chirurgie, locatie Oost, P3
020 510 88 80 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
chirurgie@olvg.nl
Polikliniek Chirurgie, locatie West, route 6
020 510 88 80 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Als de polikliniek Chirurgie niet bereikbaar is, belt u met klachten die echt niet kunnen wachten naar de Dagbehandeling of Verpleegafdeling Chirurgie.
Dagbehandeling A3, locatie West, route 31
020 510 82 33 (op werkdagen van 06.45 tot 20.00 uur)
Verpleegafdeling Chirurgie B5, locatie Oost
020 599 25 03 (bij spoed dag en nacht bereikbaar)
Is de situatie levensbedreigend, bel dan 112.
Een deel van de informatie op deze pagina komt van Thuisarts.nl. Thuisarts.nl wordt gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap. De Federatie Medisch Specialisten, Patiëntenfederatie Nederland en Akwa GGZ werken mee aan Thuisarts.nl.