Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Als u zich heeft ingeschreven voor kraamzorg, belt u na de bevalling het kraambureau. U vertelt dan wanneer u weer naar huis gaat. Als u thuis bent, komt de kraamhulp elke dag bij u thuis om u te helpen bij de verzorging van uzelf en uw baby. Als u thuis bent, komt de verloskundige de eerste 10 dagen 1 of 2 keer bij u thuis om te kijken hoe het met u en uw baby gaat.
De kraamtijd kan een heel leuke tijd zijn. Het is wel belangrijk dat u goed voor uzelf zorgt.
De kraamtijd kan zwaar zijn: uw lichaam herstelt van de zwangerschap en bevalling, u slaapt minder, en vaak krijgt u veel visite. Hierdoor kunt u snel moe, vergeetachtig of verdrietig worden. Probeer elke middag een paar uur te rusten op bed. Probeer ook in de avond op tijd naar bed te gaan.
Na de bevalling kunt u pijn hebben. Bijvoorbeeld door de hechtingen, door de naweeën of door stuwing. U kunt dan paracetamol innemen. Paracetamol is niet schadelijk voor uw baby als u borstvoeding geeft. Gebruik maximaal 4 keer per dag 2 tabletten paracetamol van 500 mg. Doe dit maximaal 7 dagen.
Na de bevalling is de huid tussen de vagina en de anus meestal dik en gevoelig. Als u hechtingen heeft, kunt u meer pijn hebben.
Als u een keizersnede heeft gehad, doe dan de eerste 6 weken rustig aan. Til niet meer dan 5 kilo. Uw buikspieren moeten rust krijgen.
Zorg dat iemand u thuis kan helpen. Bijvoorbeeld met schoonmaken of boodschappen doen.
Anticonceptie betekent dat u een medicijn of middel gebruikt om niet zwanger te worden.
Als het nodig is, krijgt u 6 weken na de bevalling een afspraak in het ziekenhuis. Bijvoorbeeld als u een keizersnede heeft gehad. De arts bespreekt met u of een afspraak in het ziekenhuis nodig is.
Tijdens de bevalling kan er wat bloed en slijm in de maag van uw baby komen. Hierdoor kan uw baby de eerste dag na de bevalling misselijk zijn. Het spuug van uw baby is dan vaak bruin.
Schrik niet als uw baby moet kokhalzen of spugen. Draai uw baby op de zij of houd uw baby rechtop.
De temperatuur van uw baby moet tussen de 36,5 en 37,5 graden zijn. Handjes en voetjes voelen vaak wat kouder aan. Dit betekent niet dat uw baby het koud heeft.
Uw baby is minder dan 36,5 graden | Uw baby is meer dan 37,5 graden |
Een extra dekentje neerleggen | Een dekentje weghalen |
Extra kleertjes aandoen | Kleertjes uitdoen |
Mutsje opdoen | Mutsje afzetten |
Uw baby voeden | |
Uw baby bloot op uw blote borst leggen |
Na de geboorte heeft de baby een navelstompje. Dit is het deel van de navelstreng dat nog vastzit aan de buik van de baby.
Het navelstompje moet zo droog mogelijk blijven. Als het navelstompje stinkt, rood wordt of dik wordt, neem dan contact op met de verloskundige of kraamhulp.
Het navelstompje valt er na ongeveer 10 dagen vanzelf af.
De nagels van uw baby zijn dun en groeien langzaam. Knip de nagels van uw baby nooit eerder dan 6 weken na de bevalling. U kunt de nagels van uw baby wel voorzichtig vijlen met een papieren nagelvijl.
Als uw baby vaak krabt, kunt u de mouwen van de kleding over de handjes trekken.
Wacht een paar dagen voordat u met uw baby naar buiten gaat. Laat uw baby rustig wennen aan de nieuwe omgeving. Let goed op de temperatuur als u naar buiten gaat. Bescherm het hoofdje van uw baby met een muts.
Baby’s verbranden snel in de zon en de kinderwagen wordt snel warm. Blijf op zonnige dagen zoveel mogelijk in de schaduw.
U bepaalt zelf of u uw baby borstvoeding of flesvoeding geeft.
U geeft ongeveer 8 tot 12 keer per dag borstvoeding. Er mag maximaal 3 uur tussen 2 voedingen zitten.
U leest hier meer over op de webpagina: Borstvoeding
Bij flesvoeding geeft u kunstvoeding via een glazen of kunststof fles. U geeft uw baby 6 tot 8 keer per dag een flesje. Er mag maximaal 4 uur tussen 2 voedingen zitten.
Vaak kunt u elke soort kunstvoeding kiezen. Als u allergieën, astma of eczeem in uw familie heeft, adviseert de arts om hypoallergene voeding te geven.
Flesvoeding lijkt veel op borstvoeding, maar er zitten andere stofjes in. De darmen van uw baby moeten hier aan wennen. De kleur en hoeveelheid ontlasting kan daarom veranderen als u flesvoeding gaat gebruiken.
Geef uw baby vitamine D vanaf 8 dagen na de geboorte. Geef vitamine D totdat uw baby 4 jaar oud is. U kunt vitamine D kopen bij de apotheek of bij de drogist.
Na de geboorte geeft de arts uw baby vitamine K. Als u borstvoeding geeft, geef uw baby dan vitamine K vanaf 8 dagen na de geboorte. Geef vitamine K totdat uw baby 3 maanden oud is. U kunt vitamine K kopen bij de apotheek of bij de drogist.
Als u flesvoeding geeft hoeft u geen vitamine K aan uw baby te geven.
Bel meteen uw verloskundige als u de volgende klachten heeft:
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de afdeling via MijnOLVG. U kunt ook bellen.
Polikliniek Verloskunde, locatie Oost, P1
020 599 30 60 (op werkdagen van 08.15 uur tot 16.15 uur)
Polikliniek Verloskunde, locatie West, route 24
020 510 86 24 (op werkdagen van 08.15 uur tot 16.15 uur)
Bij spoed
Anna Paviljoen, locatie Oost, 2e etage
Spoedzorg Verloskunde, 020 599 22 35 (bij spoed, dag en nacht bereikbaar)
Bevalsuites, 020 599 30 09 (dag en nacht bereikbaar)