home

Borstkanker en dicht borstklierweefsel; OLVG steunt oproep NABON en NVvR

Op dit moment is er in de media veel aandacht voor het bevolkingsonderzoek borstkanker en dicht borstklierweefsel. Bij patiënten met dicht borstklierweefsel zijn afwijkingen in de borst moeilijker te vinden. In OLVG ontvangen we hier vragen over van patiënten. 

Waar gaat het over?

Vanuit het bevolkingsonderzoek krijgen vrouwen tussen de 50 en 75 jaar iedere twee jaar een oproep om hun borsten te laten onderzoeken. Dit gebeurt met een mammografie, een röntgenfoto van de borsten. Bij de meeste vrouwen geeft de mammografie voldoende informatie. Bij patiënten met zeer dicht borstklierweefsel (densiteit D) zijn afwijkingen in de borst op een mammogram moeilijker te zien. Dit gaat om ongeveer 10 procent van de gescreende vrouwen. Een Nederlands onderzoek (de DENSE studie) liet zien dat bij deze groep vrouwen een extra MRI uitkomst kan bieden.

OLVG steunt oproep NABON en NVvR

OLVG sluit zich aan bij de informatie en adviezen van het Nationaal Borstkanker Overleg Nederland (NABON) en de Nederlandse Vereniging voor Radiologie (NVvR). We steunen het verzoek aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om patiënten transparantie te bieden over de dichtheid van hun borstklierweefsel. Daarnaast is het belangrijk dat er meer capaciteit komt voor MRI-onderzoek voor patiënten waarbij verder onderzoek nodig is. Op dit moment is MRI-onderzoek nog geen onderdeel van het bevolkingsonderzoek borstkanker.

Veelgestelde vragen

U kunt de dichtheid van uw borstklierweefsel terugvinden in het onderzoeksverslag van uw mammografie via MijnOLVG. Dit kan alleen als u eerder in OLVG bent geweest als patiënt en u een mammografie heeft gehad. 

De dichtheid van uw borstklierweefsel staat meestal in de eerste regels van het verslag vermeld. 

Nee, dat is op dit moment nog niet mogelijk. MRI-onderzoek is nog geen onderdeel van het bevolkingsonderzoek borstkanker en wordt ook niet vergoed door zorgverzekeraars.

Hoe dicht uw borstklierweefsel ook is: het is belangrijk om mee te doen met het bevolkingsonderzoek borstkanker. Met een mammografie worden de meeste tumoren wel gevonden, ook als u dicht borstklierweefsel heeft.

Neem contact op met uw huisarts als u klachten heeft. Als het nodig is verwijst de huisarts u naar OLVG of een ander ziekenhuis voor verder onderzoek. Ook als u net heeft meegedaan aan het bevolkingsonderzoek borstkanker en klachten heeft, raden we u aan om contact op te nemen met uw huisarts.