Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Vanuit het bevolkingsonderzoek krijgen vrouwen tussen de 50 en 75 jaar iedere twee jaar een oproep om hun borsten te laten onderzoeken. Dit gebeurt met een mammografie, een röntgenfoto van de borsten. Bij de meeste vrouwen geeft de mammografie voldoende informatie. Bij patiënten met zeer dicht borstklierweefsel (densiteit D) zijn afwijkingen in de borst op een mammogram moeilijker te zien. Dit gaat om ongeveer 10 procent van de gescreende vrouwen. Een Nederlands onderzoek (de DENSE studie) liet zien dat bij deze groep vrouwen een extra MRI uitkomst kan bieden.
OLVG sluit zich aan bij de informatie en adviezen van het Nationaal Borstkanker Overleg Nederland (NABON) en de Nederlandse Vereniging voor Radiologie (NVvR). We steunen het verzoek aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om patiënten transparantie te bieden over de dichtheid van hun borstklierweefsel. Daarnaast is het belangrijk dat er meer capaciteit komt voor MRI-onderzoek voor patiënten waarbij verder onderzoek nodig is. Op dit moment is MRI-onderzoek nog geen onderdeel van het bevolkingsonderzoek borstkanker.