home

De Long Monitor: op afstand begeleiden van longpatiënten

Om chronische patiënten van de polikliniek Longgeneeskunde optimaal te begeleiden is De Long Monitor ontwikkeld. De Long Monitor bestaat uit een vragenlijst die eenvoudig in te vullen is via MijnOLVG. Deze digitale begeleidingstool helpt om de gezondheid van patiënten te meten en volgen en voorkomt onnodige polikliniekafspraken. Bovendien geeft het patiënten zelf meer inzicht in hun conditie.

Op 13 augustus ontvingen 58 patiënten een uitnodiging om De Long Monitor te gebruiken. Na de eerste succesvolle weken zal De Long Monitor nu bij steeds meer patiënten ingezet worden. Inmiddels staat de teller op 200 uitnodigingen. Uiteindelijk verwacht Longgeneeskunde alle patiënten die onder behandeling staan bij de polikliniek én gebruikmaken van MijnOLVG op deze manier te kunnen begeleiden.

Vragenlijst in MijnOLVG

Onder andere longarts Herre Reesink heeft een grote rol gespeeld bij de ontwikkeling van De Long Monitor: ‘Met de Long Monitor vragen we patiënten minimaal een keer per maand gegevens over hun gezondheid aan ons door te geven. Bijvoorbeeld over hoesten en kortademigheid, maar ook over eventuele verhoging of koorts’.
Elke maand krijgen patiënten een herinneringsbericht in MijnOLVG dat De Long Monitor voor hen klaarstaat. Deze kunnen ze thuis, op een laagdrempelige manier, invullen. Als een patiënt dat wil, kan de vragenlijst ook vaker ingevuld worden.

Contact

Na het invullen van De Long Monitor zijn er 3 opties:

  • De patiënt ontvangt een bericht dat er geen reden voor contact is. Hij of zij vult de vragenlijst volgende maand weer in.
  • De patiënt ontvangt bericht om zelf een afspraak in te plannen bij een van de longartsen of longverpleegkundigen binnen 1 week of binnen 1 maand.
  • Een longarts of longverpleegkundige belt de patiënt binnen 24 uur.

Herre: ‘We verwachten dat we met deze manier van digitale begeleiding in MijnOLVG onze chronische patiënten zorg op maat kunnen bieden. Niet alleen de zorgverleners, maar ook de patiënt krijgt inzicht in zijn of haar gezondheid. Het mooie is dat klachten door De Long Monitor eerder behandeld kunnen worden. Daarnaast voorkomt het ook dat klachten ernstiger worden. Tot slot is het natuurlijk van belang dat patiënten in de huidige COVID-19-situatie minder vaak naar het ziekenhuis komen.’

Digitale zorg van OLVG

In OLVG zetten wij ons elke dag in om patiënten de best mogelijke zorg te bieden. Die zorg bieden we in het ziekenhuis, maar steeds vaker ook thuis. Dankzij ‘slimme zorg’-tools als thuismeetapparatuur, online vragenlijsten, videoconsulten en verschillende apps hoeven onze patiënten minder vaak naar het ziekenhuis te komen. Ook wordt het steeds eenvoudiger om zelf, op elk gewenst moment, via ons online patiëntenportaal MijnOLVG afspraken te plannen, een vraag te stellen of uitslagen in te zien. Technologie helpt onze zorg en dienstverlening nog beter af te stemmen op de behoefte van onze patiënten. Bovendien zorgt het zorgt ervoor dat onze artsen en verpleegkundigen gerichter en op het juiste moment zorg kunnen verlenen. Tegelijkertijd biedt het onze patiënten meer inzicht in hun zorg en kunnen zij makkelijker meebeslissen. Zo maken we samen de zorg beter.

Betrokken afdelingen

Longgeneeskunde