home

Primeur OLVG: dubbele hartklepvervanging zonder openen borstkas

In OLVG is onlangs een minimaal invasieve operatie uitgevoerd waarbij zowel de mitralisklep als de aortaklep van het hart zijn vervangen. Bij deze ingreep wordt via een klein sneetje geopereerd, zonder de gehele borstkas te openen. OLVG is hiermee het eerste ziekenhuis in Nederland. ‘Voor de patiënt betekent deze manier van opereren onder meer een sneller herstel, minder bloedverlies en een beter cosmetisch resultaat’, aldus cardiothoracaal chirurg Vikash Hindori, die de ingreep samen met zijn collega Riccardo Cocchieri, eveneens cardiothoracaal chirurg in OLVG, uitvoerde.

Minimaal invasief

Bij deze manier van opereren maakt de chirurg enkel een kleine opening aan de zijkant van de borstkas, tussen de ribben door, om bij het hart te komen. Bij een gewone hartoperatie wordt de gehele borstkas opengelegd. Het minimaal invasief vervangen van een enkele hartklep gebeurt in OVLG al enige tijd. Dat nu twee hartkleppen tijdens dezelfde minimaal invasieve operatie kunnen worden vervangen - iets dat internationaal nog maar mondjesmaat gebeurt - is vooral te danken aan de expertise die OLVG in huis heeft met Cocchieri en Hindori. ‘Riccardo is de specialist op het gebied van de mitralisklep en ik doe veel minimaal invasieve aortaklepoperaties. Dit was echt een team effort,’ licht Hindori toe.

Voordelen voor de patiënt

Een minimaal invasieve operatie kent voor de patiënt veel voordelen. Naast minder bloedverlies en minder pijn, geeft deze operatie een minder groot en zichtbaar litteken. ‘Daarnaast kunnen patiënten na de operatie gewoon op hun zij liggen, iets wat na het openmaken van het borstbeen meestal niet kan. Bovendien verloopt het herstel een stuk vlotter. ‘De patiënt kan na zo’n 3 of 4 dagen al naar huis, waar dat normaal ruim een week duurt.’

Patiëntengroep

Momenteel gaat het nog om een relatief kleine groep patiënten die in aanmerking komt voor deze operatie: tot nu toe hebben jaarlijks zo’n 10 patiënten in OLVG een dubbelklepsvervanging nodig. ‘Daarbij wordt per patiënt gekeken of de anatomie van het hart een minimaal invasieve ingreep toestaat, want die is bij iedereen anders’, benadrukt de cardiothoracaal chirurg.

Toekomst

Hindori hoopt in 2020 meer patiënten te kunnen helpen met de minimaal invasieve techniek. ‘Mogelijk zijn er patiënten van andere centra die de voorkeur geven aan de unieke zorg die wij op dit vlak bieden. Bovendien willen we in de toekomst verkennen of we patiënten die naast problemen met hun hartklep ook ritmestoornissen ervaren, hieraan direct kunnen helpen tijdens een minimaal invasieve operatie.’