home

Robin kreeg borstkanker: ‘Ik kan nu zo genieten van kleine dingen’

Robin was 33 toen ze vorig jaar tijdens een zakenreis een knobbel in haar borst voelde. Al snel bleek dat ze een agressieve vorm van borstkanker had. Veel tijd om stil te staan bij het nieuws had ze niet. Hoe verwerk je zo’n diagnose? ‘Ik vraag mezelf elke dag: wat heb ik vandaag nodig om mezelf te ondersteunen?’

Diagnose: geen tijd om te wachten

Ik heb een ontzettend leuke, maar pittige baan. Ik vloog van hot naar her, maakte lange dagen, er was altijd wel wat te doen. Tussen alle hectiek door ontdekte ik een bobbel in m’n borst zo groot als een golfbal. De huisarts stuurde me door naar OLVG. Ik bleek een agressieve vorm van borstkanker te hebben. Triple negatief, wat betekent dat niet elke behandeling geschikt is voor mij. En ook nog eens een hele zeldzame variant: een metaplastisch carcinoom. Ongeveer 1% van de mensen met borstkanker heeft deze vorm. Ik zag en voelde de tumor letterlijk groeien. 


Het is makkelijk om in zelfmedelijden weg te schieten na zo’n diagnose, maar daar heb je niets aan. Ik ben van mezelf heel pragmatisch, dus heb vooral gekeken naar wat nog wel kon. Zo heb ik in die periode een huis gekocht. Het was fijn om een project te hebben waar ik me op kon focussen, met snelle en haalbare doelen: dit kozijn moet verplaatst worden, wie heb ik daarvoor nodig? Ik voelde me nuttig, zag meteen resultaat. Dat hielp om mezelf niet helemaal te verliezen.’

Behandeling: veel steun aan ‘chemo-buddies’

‘Het traject van chemotherapie, operatie en bestraling begon snel. De chemo-behandeling was pittig, maar ook een bijzondere tijd. Op de dagbehandeling zat ik naast zoveel verschillende mensen, een tramchauffeur en de CEO van een groot bedrijf. De verschillen vallen weg en je hebt het meteen ergens over. Ik heb ontzettend veel gehad aan mijn ‘chemo-buddies’, die ik overal vond. Via het ziekenhuis, maar ook online, via Facebook bijvoorbeeld. Ik vond het fijn om praktische tips te krijgen. Laat je wenkbrauwen tatoeëren voordat je behandeling begint bijvoorbeeld. Toen al m’n haar uitviel, hield ik in ieder geval mijn expressie. En herkende ik mezelf nog in de spiegel.’

Lief zijn voor mezelf

Het was een tijd van self care. M’n lichaam was zo hard voor me aan het werk om te zorgen dat de kanker aangepakt werd. Daar boos op zijn of tegenin gaan voelde heel tegenstrijdig. Dus ik ben vooral lief voor mezelf geweest. Ook als ik me beroerd voelde door de chemo smeerde ik mezelf van top tot teen in met een lekkere crème. Ik kreeg niermassages en speciale acupunctuur voor tijdens chemo. Het voelde goed om m’n lichaam op die manier te ondersteunen. Ik heb ook veel lol gehad met het uitzoeken van pruiken. Ik heb er uiteindelijk 9 gehad. Allemaal haarstijlen of kleuren die ik altijd al eens wilde proberen.’

Na de behandeling: het nieuwe normaal

‘Verwerken dat je kanker hebt is een proces. En ik ben er zeker nog niet. Ik ben net klaar met mijn laatste chemo en dit voelt als een nieuwe fase. Het nieuwe normaal, niet meer zoals het was. Dat voelt op dit moment best wel pittig. De onschuld is er een beetje vanaf. Ik was altijd gezond, nu denk ik bij alles wat ik voel: dit is kanker. De kans dat de borstkanker bij mij terugkomt is reëel. Dat moet ik accepteren en dat is niet altijd makkelijk.

Tegelijk heb ik zoveel mooie mensen leren kennen. En heb ik met verwondering gekeken naar mezelf. Niet alle dagen zijn top. Maar ik heb geleerd om het grote plaatje los te laten. En per dag te kijken wat ik nodig heb. Ik kan tegenwoordig zo genieten van kleine dingen. En gun mezelf ook echt de tijd om stil te staan bij waar ik blij van word.

Ik zie deze tijd als een soort restart. Mijn energie is beperkt, dus ik heb geleerd om beter grenzen te stellen. Daar was ik voor mijn ziekte niet altijd goed in. Ik cijferde mezelf weg, vond alles prima. Die ruimte en energie heb ik niet meer. Ik heb momenteel 90 onbeantwoorde Whatsapp-berichten en e-mails. Daar voel ik me soms schuldig over. Maar mijn prioriteit is nu: mijn lichaam ondersteunen om te herstellen. En re-integreren in mijn oude functie.’

6 tips van Robin

  • Kijk elke dag wat je kunt doen voor jezelf. Waar word je op dit moment gelukkig van? En hoe kun je je lichaam deze dag ondersteunen?
  • Zoek mensen die hetzelfde meemaken als jij. Bijvoorbeeld op facebook of online gespreksgroepen. Of via het ziekenhuis waar je behandeld wordt.
  • Wees lief voor je lichaam, ook als je je niet lekker voelt. Smeer je in met lekkere crème, maak jezelf mooi, neem een massage. Geniet van de kleine dingen die je voor jezelf kunt doen.
  • Kijk naar wat je nog wel kan. Ik heb in die periode een huis gekocht. Het was fijn om een project te hebben waar ik me op kon focussen, met snelle en haalbare doelen. Ik voelde me nuttig, zag meteen resultaat. Dat hielp om mezelf niet helemaal te verliezen.
  • Geef je grenzen aan. Je hebt beperkte energie. Ga je over je grens? Dan merk je dat geheid de volgende dag of week.
  • Geef duidelijk aan wat jij nodig hebt. Mensen willen graag helpen, dus dan krijg je meestal wat je wilt.

1 oktober: informatieavond 'In je kracht tijdens en na borstkanker'

Heb jij of iemand in jouw omgeving borstkanker? En zoek je naar manieren om hiermee om te gaan? Op dinsdag 1 oktober – de aftrap van borstkankermaand – organiseert ons borstkanker-team samen met psychologen van OLVG en het Ingeborg Douwes Centrum de bijeenkomst ‘In je kracht tijdens en na borstkanker’. 

Lees meer en geef je op